Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Й.Н., на 48 г., за

...
Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Й.Н., на 48 г., за
Коментари Харесай

Схема с голяма кредитна измама в Пловдив, има потърпевши

Районна прокуратура-Пловдив притегли като обвинен Й.Н., на 48 година, за това, че в интервала от месец април 2015 година до месец декември 2021 година, в Пловдив, Хисаря, Асеновград, Видин, с. Брестник, обл. Пловдив, при изискванията на продължавано закононарушение и при рисков рецидив, за да набави себе си имотна полза, е възбудил и поддържал подвеждане у 13 лица, като им предизвикал имотна щета за към 45 000 лв.. Престъплението е квалифицирано  по член 211 вр. член 209 ал.1 вр. член 29 алинея 1 вр. член 26 ал.1 вр. член 20 алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.  Част от измамите Й.Н. е направил в съучастничество с неговия брат З.Н., на 52 година, също притеглен като обвинен.  

По делото е открито, че обвиненият Й.Н. се свързал с част от потърпевшите хора и ги убедил да сключат контракти за заем на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще заплаща вноските по заемите, само че би трябвало да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, обвиненият прекъсвал връзката с потърпевшите.  

Събрани са доказателства, че обвиненият Й.Н. правил измами и по още една скица. Той твърдял, че дружно с брат си постоянно пътували до Дания. Оттам доставят техника на преференциални цени. За задачата Й.Н. вземал капаро от разнообразни лица. Впоследствие той не доставял обещаните артикули, измислял разнообразни аргументи за това и прекъсвал връзка с клиентите.   

В началото на месец декември 2021 година двамата братя дали обещание на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лв.. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и прекратили връзка с нея.

Разследването по случая е почнало през месец юни 2021 година откакто една от потърпевшите дами е подала сигнал в полицията за машинация със закупуване на телефон с заем. Досъдебното произвеждане се води в отдел " Криминална полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Установено е, че осъществените измами са общо 30. 

Двамата обвинени са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор.

Днес, 24 февруари 2022 година, Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в Районен съд-Асеновград за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР