Районна прокуратура – Пловдив образува нова преписка срещу фирмата САРС

...
Районна прокуратура – Пловдив образува нова преписка срещу фирмата САРС
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва пловдивския завод “САРС“, затвор и солидна глоба грозят шефа

Районна прокуратура – Пловдив образува нова кореспонденция против компанията " САРС 12 " ООД, чийто комин обгазява цялостен пловдивски квартал, научи TrafficNews . Ще бъде разследвано закононарушение по член 352 ал.1. от Наказателния кодекс (Който замърсява или позволява да се замърсят почвата, въздухът, водни басейни, ….. и с това ги направи рискови за хора). Буквата на закона планува за това закононарушение отнемане от независимост от една до пет години и санкция от пет хиляди до тридесет хиляди лв..

Това се случва, откакто друга прокурорска инспекция от края на 2021г. към този момент е финализирана. Тя бе по реда за Надзора на законността и обследваше работата на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Установено е, че екоинспекторите са направили правилно инспекциите си и на шефа на " САРС 12 " е формиран АУАН.

Припомняме, че заводът на компанията, който се намира на ул. „ Васил Левски “ 168, нерегламентирано изгаря боклуци от индустриалната си активност години наред. Черни сажди и дунапренени гъби хвърчат от комина им, а пловдивчани недоволстват от мизерията.

Причината въпросът да доближи до магистратите бе несъдействие на чиновници на скандалната компания, откакто две институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда и РДНСК, се пробваха да извършат инспекции по сигнал на TrafficNews . Повече от половин година контролните органи работят по случая, само че съществени сакции за причинителя на екокатастрофата и до през днешния ден – няма.

По-конкретно, откакто жители алармираха, че с изключение на нерегламентирано изгаряне на боклуци, проблематична е и структурата на самия комин, сигналът им бе препратен до РДНСК. Посочено бе, че тя е компрометирана, с което заплашва сигурността им. Същото се удостоверява и от мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда от преди две години, което установи нерегламентирано пробита дупка в комина .

Още тогава (бел. ав. 11.11.2021г.) дирекцията за народен строителен надзор ни уведоми, че при опит за инспекция на място служащи не са позволили инспекторите им на територията за завода. Обещано бе след осъществяването на взаимна инспекция с Министерство на вътрешните работи да бъдем навреме известени какво са установили чиновниците. Това обаче не се случи. Междувременно пловдивчани не престават да дишат от мръсния въздух и да се тревожат за сигурността си.

Към 13 януари 2022г. медията ни още веднъж насочи питане по отношение на инспекциите, водени от ДНСК. Повече от месец по-късно няма постъпило публично мнение за строителния надзор. Какво спъва процеса – остава мистерия!

Притеснително би било, в случай че един охранител пред портите е задоволително мощен в доводите си, че да съумява към този момент месеци да мотае институциите с отвращение да ги допусне до обекта. Още по-притеснително би било, в случай че повода се окаже от друго естество.

Надяваме се, откакто случая е стихотворец от Районна прокуратура, резултатите скоро да са налице. Какво ще покаже работата на органите и ще бъде ли проточен виновникът под наказателна отговорност, TrafficNews ще продължи да следи проблема!

Защото е срамно да се борим за по-чист въздух в община Пловдив и да финансираме хиляди левове по стратегии за замяна на печки на твърдо гориво, до момента в който една компания продължава да бълва бедност безнаказано години наред!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР