Районна прокуратура – Хасково прекрати наказателното производство за укриване на

...
Районна прокуратура – Хасково прекрати наказателното производство за укриване на
Коментари Харесай

Водата в Хасково е годна за пиене, оневиниха обвиненото длъжносто лице

Районна прокуратура – Хасково приключи наказателното произвеждане за укриване на информация за съществуването на високо наличие на уран в питейната вода на град Хасково, оповестиха оттова.
След самосезиране за съществуването на уран в питейната вода в Хасково, на 19.04.2017 година Районна прокуратура – Хасково образува следствие, по тази причина, че в интервала от 28.10.2016 година – 04.04.2017 година, в гр. Хасково, длъжностно лице, в кръга на служебните си отговорности е укрило информация за положението на околната среда и нейните съставни елементи, а точно за съществуването на високо наличие на уран и обща алфа интензивност в подземни води от сондажи на Помпена станция " Хасково – 1 " и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве - закононарушение по чл.353а от Наказателния кодекс.
Извършени са огледи в " ПС – Хасково 1 " на сондажния бунар и на машинното помещение и са конфискувани проби от питейната вода. Назначена и направена е сложна експертиза по геология, хидрология и нуклеарни проучвания от специалисти от Българска академия на науките (БАН). Изискани и оценени са от движимостите лица всички проби за уран през интервала 1997 година – 2017 година от всички кладенци и събирателната шахта- общо 90 проби.
Разследването е потвърдило, че водата в гр. Хасково е безвредна за здравето на индивида и не е налице несъблюдение на отговорности и укриване на информация от съответно длъжностно лице.
При извършеното досъдебно произвеждане е открито, че като резултат от дългогодишната употреба на подземни води се следи намаляване на водното равнище на огромни площи, осушаване на водоносния небосвод, което води до усилване ролята на окислителните процеси и усилване на подвижността на урана в горните му елементи. Наред с това, значим фактор за ускорение процесите на миграцията на урана е и увеличение на скоростта на придвижване на подземните води в обсега на депресионната фуния, основана от дългия интервал на черпене на вода от водовземните уреди. Установено е по безапелационен метод, че нарасналите стойности на уран в питейната вода на гр.Хасково се дължат не на находище " Чешмата ", отстоящо на 6 км западно от кв. Болярово, в което се е правил геотехнологичен рандеман на уран, а е с източник скали, наситени с уран в региона на самите кладенци.
Съгласно последната редакция и допълнение от 2014 година на Наредба № 9 от 16.03.2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели, наличието на натурален уран се възприема не като радиологичен индикатор, а като тежък метал със своите съответни отрицателни въздействия върху здравето на индивида. Общата алфа-активност и общата бета-активност се одобряват като контролни, а не като ограничаващи индикатори. При техни стойности над посочените в Наредбата се постанова осъществяване на спомагателни разбори с установяване на индикативна доза, и единствено и в случай че тя е над избрани стойности се смята, че водата е несъответствуваща за приложимост. Ако индикативната доза е над 0,1 милисиверта за година се смята, че водата не дава отговор на условията за питейна вода.
Такава оценка е направена на основата на получените резултати от радиологичния разбор на взетите контролни водни проби на 05.07.2017г. при правене на експертизата като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.
Експертите от Българска академия на науките, изготвили комплексната експертиза по делото са безапелационни, че изследваните води подхождат на условията, планувани с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и множеството проби, взети и преди направената експертиза. При водата е значимо количеството нуклиди, които попадат с нея в индивида. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на доста месеци и дори години, оказвайки през цялото това време отрицателно въздействие върху организма. За установяване на това влияние е въведено понятието приравнена ефикасна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО).
Във всички свои планове и рекомендации Световната здравна организация необятно употребява цената 0,1 милисиверта за година. Тоест, в случай че водата удовлетворява нормите за радиологична сигурност, то при нейното всекидневно ползване в количество 2 литра дневно, дозата на облъчване, която освен това ще получи човек за една година, няма да надвиши 0,1 мСв и тази годишна доза може да се смята за безвредна през цялата дълготрайност на живота на индивида, както е открито и в хода на актуалното произвеждане. От изисканата и получена в хода на следствието информация от Онкологичен диспансер - Хасково е открито, че растежът на заболеваемост в проучвания интервал е негативен.
Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР