Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани

...
Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани
Коментари Харесай

Прокуратурата с обвинения срещу 21 бежанци за бунта в лагера в Харманли

Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт по отношение на 21 непознати жители от афганистански генезис за протеста в лагера в Харманли, оповестяват от държавното обвиняване.

Обвиненията са за това, че на 24.11.2016 година в гр. Харманли, Хасковска област, в Регистрационно – приемателен център, в съучастничество като причинители, направили непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като действието по своето наличие се отличава с изключителна смелост и цинизъм, и е съпроводено със опозиция против орган на властта (служители на районно управление (на МВР) на МВР-Харманли, ОД на МВР-Хасково, Зонално жандармерийско управление/ЗЖУ/-Кърджали, ЗЖУ-Пловдив и ЗЖУ-Плевен), изпълняващи отговорностите си по запазване на публичния ред, като 4 обвинени въпреки и малолетни са разбирали свойството и смисъла на осъщественото и са могли да управляват постъпките си – закононарушение по член 325 алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20 алинея 2 от Наказателния кодекс за 17 пълнолетни обвинени лица, и по член 325 алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 20 алинея 2, вр. чл.63 ал.1 т.4 от Наказателния кодекс – за 4 малолетни обвинени лица.

По същото време и място, 21 обвинени лица в съучастничество, като причинители развалили и унищожили незаконно непознати недвижими движимости – здания, уреди и съоръжение (халета № 9, 10 и 11, трапезария, нов приемателен център и баня) и движими движимости на терен – 52 броя бетонни колчета, 5 броя осветителни тела и 30 броя кранове, благосъстоятелност на Регистрационно-приемателен център – гр. Харманли при Държавна организация за бежанците-гр. София, като вредите възлизат на 83 543 лв., и развалили профилиран водоносен автомобил марка „ MOL “, модел „ MSB-18 “, благосъстоятелност на ЗЖУ – гр. Пловдив, като вредите възлизат на 1 551 или от действието са породени обилни вреди на обща стойност 85 094 лева, като 4 обвинени въпреки и малолетни са разбирали свойството и смисъла на осъщественото и са могли да управляват постъпките си.

По делото, в качеството на очевидци, са били разпитани общо 62 лица, назначени и направени са били видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, сложна оценъчна експертиза и 21 съдебномедицински експертизи.

Относно породените телесни повреди на потърпевшите полицейски чиновници, взели участие в опазването на публичния ред по същото време, материалите са отделени в други две досъдебни производства.

На 29 декември 2017 година Районна прокуратура-Харманли е изготвила обвинителен акт, който сега се превежда от лицензиран преводач на три езика – пащу, урду и фарси.

Съгласно условията на Наказателно-процесуалния кодекс, с цел да бъдат спазени правата на обвинените лица, обвинителния акт би трябвало да бъде преведен на горните езици, които те владеят, след което ще бъде импортиран в Районен съд-Харманли и ще им бъде връчен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР