Районна прокуратура гр. Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за

...
Районна прокуратура гр. Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за
Коментари Харесай

В Кюстендил налепиха плакати на нацистки генерал с надпис Героите от Втората световна война 1941-1945

Районна прокуратура гр. Кюстендил управлява следствие по досъдебно произвеждане за проповядване и подбудителство към дискриминация и ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност - закононарушение по член 162 алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 05.06.2019г. в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от жител, че на разнообразни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски военачалник от Втората международна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки знаци под надпис „ Героите от Втората международна война 1941-1945 “, приканващи за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „ Търговска “ № 13, от името на читалище „ Зора “ в гр. Кюстендил. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил и при изискванията на необходимост е стартирано досъдебно произвеждане.

В рамките на следствието са осъществени 4 огледи на местопроизшествия, при които са конфискувани материални доказателства, включително и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където следва осъществяване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на оповестеното мероприятие на читалище „ Зора “ в гр. Кюстендил е неразрешено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила позволение от Районен съд - Кюстендил за претършуване на жилището на ръководителя на читалището, където се намира и адреса за преписка на читалище „ Зора “. Към момента се правят дейности по претършуване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за осъществяване сходни действия в минал интервал.

В къси периоди районна прокуратура – Кюстендил ще извърши разбор на доказателствата дали действието реализира признаците на закононарушение срещу Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на открития от Конституцията публичен и държавен строй – закононарушение по член 108 ал.1 от Наказателен кодекс и възможното изпращане на досъдебното произвеждане подготвеност на Специализираната прокуратура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР