Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт по

...
Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт по
Коментари Харесай

Съдят счетоводителка, присвоила на 600 хил. лв.

Районна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт по дело за осъществено закононарушение – заграбване на непознати парични средства в огромни размери и умишлено потребление на неистинен документи.

Обвиняемата от 2003 година работела като счетоводител на трудов контракт с компания „ И. 53 “ ЕООД. В длъжностното си качество тя отговаряла за цялостната активност на счетоводството, за съставянето на балансите и счетоводните доклади, за съблюдаване на законността при реализиране на имуществените и паричните интервенции.

От основаването на сдружението тя била негов единствен счетоводител, изпълнявайки и функционалностите на касиер.
Управителят на компанията имал безусловно доверие към своя чиновник, разчитал на нейната преданост и подготвеност при организация на финансовата част на бизнеса му.

С течение на времето „ И. 53 “ ЕООД се утвърдило като водеща компания на пазарите, на които е работело. Обаче възходящата наклонност в развиването на компанията била дефинитивно прекратена през 2017 година – 2019 година, когато нейното финансовото положение се влошило. Това принудило нейният шеф да взема заеми от банки и другари, с цел да не спре нейната активност.

Търсейки аргументите за тези компликации, притежателят показал по-задълбочено внимание върху активността на счетоводителя си. Той упълномощил осъществяване на вътрешен одит на счетоводната отчетност на компанията за интервала 2011 година – 2020 година, при който били разкрити тежки нарушавания на финансовата дисциплинираност, позволени от материално отговорно лице - обвинената.

Било е открито, че тя присвоявала средствата на сдружението, като изцяло умишлено, целеустремено и трайно осъществявала систематични нарушавания на служебните си отговорности, които провокирали отрицателно въздействие върху цялостната му активност. Констатирани са и методите, по които тя се разпоредила в лична изгода без позволение на работодателя с паричните средства на сдружението. Освен ежемесечно превеждане в своя персонална банкова сметка, тя от време на време теглила разнообразни суми на каса от сметка на компанията без знанието и позволението на шефа, които не отчитала по надлежния ред и директно присвоявала. С дейностите си обвинената предизвикала на сдружението имуществена щета в изключително огромни размери.

Впоследствие шефа прекратил трудовото правно отношение със счетоводителката и инициирал формиране на гражданско дело с цена на желае 679 855,13 лв.. Тази стойност съставлява сборове от непозволено отклонени, изтеглени и получени от нея средства. В рамките на производството сред страните била подписана конвенция, с което ответницата е признала, че дължи на „ И. 53 “ ЕООД въпросната сума и направени разходи по делото в размер на 46 324,21 лв.. Тя се задължила да ги изплати за период от 180 месеца, само че е внесла единствено няколко вноски на обща стойност 10 500 лв.. След това прекратила дефинитивно заплащанията.

Това принудило И.И. да образува изпълнително дело против някогашния счетоводител на компанията, а след това и да подаде сигнал до прокуратурата за осъществените от нея злоупотреби.

Предстои делото да продължи в съда.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР