Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за престъпление от

...
Районна прокуратура – Варна ръководи досъдебно производство за престъпление от
Коментари Харесай

Прокуратурата се зае със сигнала за фекалните води в езерото в Аксаково

Районна прокуратура – Варна управлява досъдебно произвеждане за закононарушение от Наказателен кодекс, касаещ нарушаване или допускане осъществяването на нарушаване на разпоредбите, открити със специфичен закон за опазване на рибата и другите водни организми и за вярното развиване на риборазвъждането в страната.

Досъдебното произвеждане е стартирано на 25 март 2022 година по отношение на получен сигнал от концесионера на язовир, намиращ се край град Аксаково, за това, че е установено огромно количество мъртва риба във водоема.

На мястото неотложно е изпратен екип от проверяващи от ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна. Уведомени са Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и ИАРА – Варна, които вземат присъединяване в изясняването на случая съгласно компетенциите си.

Работата по досъдебното произвеждане продължава под управлението и надзора на Варненската районна прокуратура. Назначени са голям брой експертизи.

По-рано през днешния ден стана ясно, че фекални води са предизвикали всеобщо измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно. Това е породено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово. Фирмата притежател е декларирала, че една от тръбите на торохранилището е била запушена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР