Райони в Казахстан по долното течение на река Урал се

...
Райони в Казахстан по долното течение на река Урал се
Коментари Харесай

Западен Казахстан се подготвя за преливане на Урал, Об заплашва да прелее в Сибир

Райони в Казахстан по долното течение на река Урал се приготвят равнището на водата да доближи максимума през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Казахстан разгласи общонационално бедствено състояние, отклони финансиране за избавителни действия, изтегля повече от 100 000 души и сподели, че до момента са били изгубени 16 000 тона от производството на нефт.

На фрагменти от снимани от въздуха се вижда, че големи региони са останали под вода и някои жилища са заляни до покривите.

Работници и доброволци в градовете Орал и Атърау строят насипи и загради, с цел да защитят жилищните, селскостопанските и индустриалните региони от наводнение.

Министерството на енергетиката сподели, че към петролната рафинерия в Атърау, която е покрай реката, са били построени стени с височина 2 до 2,5 метра, макар че управляващите не изключиха опцията работата ѝ да бъде прекратена. Официални представители споделиха, че в цялата страна са били основани задоволителни ресурси от гориво.

Междувременно в Русия губернаторът на Тюменска област през вчерашния ден съобщи, че се чака до 100 селища да бъдат наводнени през идните дни. Нивото на водата продължава да се повишава в река Тобол и в река Об надлежно в Курганска и в Томска област, оповестиха през днешния ден локалните управляващи.

В град Курган равнището на водата в река Тобол през днешния ден е достигнало 9,77 метра, сподели локалната администрация и прикани жителите да се изтеглят от застрашените от наводняване региони.

Агенция " Интерфакс " цитира губернатора на Томска област, съгласно който равнището на водата в река Об е надвишило рисковата граница в елементи от района, само че спада в притока ѝ река Том.

Бедствието се дължи на извънредно бързо топящ се изобилен сняг на фона на мощни превалявания, показва Ройтерс. Високопоставен съдружник на Путин съобщи тази седмица, че районните управляващи не са се справили добре с прогнозирането и реакцията на изключителната обстановка, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР