Районенсъд –Русепризна за виновен украинския гражданин Г. Ч. и по

...
Районенсъд –Русепризна за виновен украинския гражданин Г. Ч. и по
Коментари Харесай

Украинецът, буйствал в заведение на „Дунав мост“, бе признат за виновен и по трите обвинения

Районенсъд –Русепризна за отговорен украинския жител Г. Ч. и по трите повдигнати му обвинявания – безчинство и две леки телесни повреди, дефинира му санкции по всяко от тях, които групира и му наложи едно общо, най-тежкото - отнемане от независимост за период от 2 години с 4 години изпитателен период.

Пред съда подсъдимият призна всички обстоятелства и условия по обвинителния акт, а точно, че на 02.05.2023 година към 17 ч. посетил заведение „ Дунав мост 1 “, където използвал доста количество алкохол. Повърнал под масата и сервитьорката му споделила да излезе. Това провокирало експанзията му, дал отговор, че си е платил и я нарекъл „ хомосексуалист “. Станал и й нанесъл мощен удар с пестник в региона на носа. Управителката чула виковете и се обадила на тел.112. Украинецът траял да крещи, само че откакто схванал, че в заведението има видеонаблюдение, се скрил в камиона си. По мотив подадения сигнал, на място пристигнали полицейските чиновници С. Е. и Д. Г. Запознавайки се със обстановката, те се насочили към товарния автомобил, където на шофьорското място бил Г. Ч.. Служителите на реда му поискали документите, само че той почнал да ги наскърбява, като ги наричал „ сука “ („ кучка “), псувал ги на съветски език и им показвал неприлични жестове с ръка. Отказал да слезе от камиона. Когато с цел да извърши служебните си отговорности С. Е. се качил на първото ходило на кабината, подсъдимият почнал да замахва с пестник и да рита, вследствие на което го блъснал с ръка в региона на дясното око и по този начин му предизвикал телесно увреждане. След това предизвикал такова и на Д. Г., който също се намесил, с цел да прекрати съпротивата му. Случващото се станало притежание на голям брой лица, намиращи се на територията на паркинга на бул. „ България “ 310. Г. Ч. бил арестуван, а след това и предаден на съд за безчинство и причиняване на леки телесни повреди на С. Е. и Д. Г. при осъществяване на службата им.

Чрез назначения преводач от съветски на български и от български на съветски език, пред Районен съд – Русе подсъдимият се призна за отговорен, съжали за стореното, извини се на потърпевшите и „ на целия български народ “, и изиска делото да бъде прегледано по реда на съкратеното правосъдно разследване. Съгласно чл.58а от Наказателен кодекс, в тези случаи съдът е задължен да понижи наказването с 1/3. След определянето на обособени санкции за всяко от закононарушенията и използването на тази законова наредба, съдът му наложи едно общо наказване, най-тежкото от тях, а точно отнемане от независимост за период от 2 години с 4-годишен изпитателен период. Присъдени бяха компенсации на потърпевшите за нанесените им болки и премеждия в размер на 3000 лева за сервитьорката и по 2000 лева за полицейските чиновници.

Присъдатаподлежи наобжалванев15-дневен период.

Съгласно член 16 от Наказателно-процесуален кодекс подсъдимият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.

Чл. 325. (2) от Наказателен кодекс: Когато действието е съпроводено със опозиция против орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ отговорности по запазване на публичния ред, или когато то по своето наличие се отличава с извънреден цинизъм или смелост, наказването е отнемане от независимост до пет години.

Чл.131 (2) За причиняване на телесна щета на арбитър, прокурор, следовател, полицейски орган, проверяващ служител на реда, държавен правосъден реализатор, частен правосъден реализатор и помощник-частен правосъден реализатор, както и на митнически чиновник, на орган по приходите, на чиновник от Изпълнителната организация по горите или на чиновник на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна активност или на медицински експерт, на преподавател (възпитател) при или във връзка осъществяване на службата или функционалността му наказването е отнемане от независимост:

4. до три години при лека телесна щета по член 130, алинея 2.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР