Районен съд - Враца уважи жалбата на Камибо, с която

...
Районен съд - Враца уважи жалбата на Камибо, с която
Коментари Харесай

Отмениха наложената глоба на Камибо в размер на 20 хиляди лева, РИОСВ ще обжалват

Районен съд - Враца почете жалбата на " Камибо ", с която се искаше анулация на наложена санкция в размер на 20 000 лв..
Актът от екологичната ревизия сформираха на 28 юни тази година поради неспазеният период по неутрализиране на остатъчната вода, съхранявала цистерните със серовъглерод.
Предписание за неутрализирането на водата от инспекцията издадоха още средата на 2020 година. Заради липса на подхванати дейности на " Камибо " бе формиран акт същата година.
При взимане на проби за разбор се откри ниско pH на водата, знак за киселинният й темперамент. През януари тази година екоекспертите бяха безапелационни, че в басейните продължава да има остатъчен серовъглерод и се постанова неутрализация.
През май е издадено ново наставление и период за неутрализация до 3 юни. При последвала инспекция и липса на данни за подхванати дейности е формиран нов акт и наложена санкция от 20 000 лв.. 
Съдът установи, че предписанията на сдружението не са да даде документи за подхванати дейности, а да предприеме съответни такива. 
Следва да се удостовери наказващият орган, освен въз основата на показани му или не документи, а и съгласно разбор на проба от вземания от всеки басейн обект на дадените наставления. Затова вмененото на сдружението обвиняване е недоказано, а доказателствената тежест зависи от наказващия орган. Недоказуемостта на обвиняването е безусловно съображение за анулация на акта и прави ненужно излагането на доводи за правилността или не на санкционната норма. 
Освен рухването на акта, Регионална инспекция за опазване на околната среда ще би трябвало да заплати 1200 лв. адвокатски хонорар на " Камибо ". 
14-дневен е срокът, в който от екологичната ревизия имат право да апелират в Административен съд - Враца. 
Категоричната позиция на инспекцията е, че ще апелират. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР