Районен съд – Монтана осъди Прокуратура на Р. България да

...
Районен съд – Монтана осъди Прокуратура на Р. България да
Коментари Харесай

Плащат обезщетение на таксиджия, неправомерно обвинен в опит за убийство

Районен съд – Монтана осъди Прокуратура на Р. България да заплати на Ц. Д. П. 2700 лв. обезщетение за имуществени вреди за непозволено повдигнато и поддържано против него обвиняване за опит за ликвидиране, оповестиха от обвиняването.

На 5 ноември 2016 година 48 годишният Ц. Д. П. осъществил със брачната половинка си Т. П. курс с такси от Враца до село Громшин с пасажер К. Г. Д. като в селото двамата били нападнати с нож от К. Г. Д. При опит да се отбрани Ц. Д. П. нанесъл с нож прободни рани в гърба и гърдите на К. Г. Д. През същата 2016 година Ц. Д. П. бил притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане като в постановлението се твърдяло, че е направил опит съзнателно да умъртви К. Г. Д., а действието е останало незавършено по независещи от него аргументи. Срещу Ц. Д. П. бил направен обвинителен акт от Окръжна прокуратура - Монтана и той бил предаден на съд.

През ноември 2018 година Ц. Д. П. бил приет за отговорен и наказан на,,Лишаване от свобода‘‘ за период от 3 години, отсрочено с 5 години изпитателен период, както и да заплати на гражданския просител 25 000 лв.. Присъда била обжалвана и през април 2019 година Апелативен съд – София признал Ц.Д.П. за невиновен и отхвърлил и гражданския иск. Присъдата на Апелативния съд била доказана и с решение на Върховен касационен съд от април 2020 година Върховният съд оповестил, че Ц.Д. П. е направил действието при самоотбрана, а „ действие, осъществено при неизбежна защита е правомерно и общественополезно и нападнатият не носи отговорност за породените от него вреди “.

Ц. Д. П. е предявил срещу Прокуратура на Р. България иск да му заплати обезщетение от 3 500 лв., платени от него за адвокатски отбрани пред правосъдните инстанции. В писмен отговор до съда Прокуратурата намира исковете за възможни, само че неоснователни и недоказани. Районен съд прегледа делото и откри желае за отчасти състоятелен. Ц. Д. П. е оневинен с крайния правосъден акт, заради което е налице предпоставката на Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/, съгласно която,,Държавата дава отговор за вредите, породени на жители от проверяващите органи, прокуратурата или съда при обвиняване в осъществяване на закононарушение, в случай че лицето бъде целесъобразно “. След като се срещна с документите за платени от ищеца суми Районен съд осъди Прокуратура на Р. България да заплати на Ц. Д. П. /52 г./ 2700 лв. обезщетение за имуществени вреди, ведно със законната рента от влизане в действие на оправдателната присъда. Съдът отхвърли желае в останалата част, над почетения до предявения размер от 3500 лв. като безпочвен и необоснован. Прокуратурата бе наказана да заплати на Ц.Д. П. и 241.42 лв. деловодни разходи.

Решението предстои на обжалване пред Окръжен съд - Монтана в двуседмичен период.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР