Районен съд – Монтана потвърди глоба от 1500 лева, наложена

...
Районен съд – Монтана потвърди глоба от 1500 лева, наложена
Коментари Харесай

Глоба от 1500 лева за рибар, хванал пъстърва в река Огоста

Районен съд – Монтана удостовери санкция от 1500 лв., наложена на риболовец, за уловена в нарушаване на наредбите балканска пъстърва. На 11 февруари 2023 година след сигнал на очевидци – доброволци по защита на рибното благосъстояние в района, В. К. С. – контрольор в Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ – бранш Монтана, открил, че Й. Б. И. уловил в река Огоста под язовирната стена и задържал една балканска пъстърва с дължина към 44 см.
Според Заповед № РД 09-89/03.02.2022 година на Министъра на земеделието, храните и горите, в област Монтана на река Огоста от стената на язовир Огоста до ж.п. моста при с. Ерден, общ. Бойчиновци, към 11.02.2023 година при осъществяване на любителски лов на риба било неразрешено задържането на речна /балканска/ пъстърва. По поречието на реката били сложени и 6 табели със възбраната за задържане на уловена балканска пъстърва, като автомобилът на Й.Б. И. бил паркиран наоколо до една от табелите. Й. Б. И. признал, че е уловил и задържал балканската пъстърва и му е бил формиран и връчен Акт за определяне на административно нарушаване, по който той нямал възражения.
Въз основа на формирания акт било издадено Наказателно разпореждане от Началник на Отдел „ Рибарство и надзор - Западна България “ към ИАРА, с което на Й. Б. И. е наложена санкция в размер на 1500 лв., което той обжалвал. След като се срещна с всички документи по делото и изслуша страните, Районен съд – Монтана разгласи жалбата за неоснователна. Налагането на забрани за икономически и любителски лов на риба цели запазване на популациите от риба и други водни организми и сходни нарушавания не са маловажни. Добросъвестното държание на рибаря изисква преди започване на лов на риба да се извършат нужните информации и рибарят да се убеди, че в съответното време, на съответното място и във връзка с съответния улов това е позволено, обявиха магистратите. Затова съдът удостовери наказателното разпореждане, с което на Й. Б. И.- 52 годишен от Видин, е наложено административно наказване санкция в размер на 1500 лв.. Решението предстои на касационно обжалване пред АС-Монтана в 14-дневен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР