Районен съд – Лом наказа с по 1 година Лишаване

...
Районен съд – Лом наказа с по 1 година Лишаване
Коментари Харесай

По 1 година затвор за трима, били и рязали ръката на мъж в дома му

Районен съд – Лом наказа с по 1 година „ Лишаване от независимост “ трима подсъдими за осъществен от тях обир на гражданин на село Септемврийци, община Вълчедръм.

Според документите по делото на 13 декември 2022 година, след среднощ подсъдимите Н. К. М., Я. М. В. и Л. М. С. влезнали с маски в дома на самотно живеещия С. Х. С./ 59 г./ в село Септемврийци и поискали парите му. След като домакинът споделил, че няма пари, нападателите в продължение на час му нанесли побой, удряли го в главата с юмруци и с лопата, рязали с ножица ръката му и го заплашвали, че ще отрежат пръстите му. Нападателите лишили от мъжа 785 лв. и избягали. След сигнал от дъщерята на потърпевшия за грабежа тримата причинители са били арестувани и против тях е формирано досъдебно произвеждане. Съдията по делото отхвърли да утвърди квалифицираното в началото съглашение сред Районна прокуратура – Монтана, Териториално поделение – Лом, и отбраната на подсъдимите Н. К. Н./28 г./, Я. М. В./31 г./ и Л. М. С/46 г./ за наказване 7 месеца „ Лишаване от независимост “ дейно и изиска наказването да бъде увеличено на 1 година затвор.

„ С оглед високата степен на социална заплаха на осъщественото закононарушение и метода на неговото осъществяване, наказване по-малко от една година „ Лишаване от независимост “ дейно не би постигнало задачите на наказването - да се поправят и превъзпитат наказаните към съблюдаване законите, да им се отнеме опцията да правят други закононарушения и да се влияе възпитателно и предупредително и върху другите членове на обществото “, съобщи съдът.

Пред съда подсъдимите се признаха за отговорни и обявиха, че непринудено подписват поправеното от съда съглашение за наказване по 1 година „ Лишаване от независимост “ за всеки от тях за осъществения обир и за наказване 6 месеца „ Лишаване от независимост “ за всеки за нелегално влизане в непознато жилище през нощта. Съдът наложи на подсъдимите едно общо – най-тежкото наказване – 1 година „ Лишаване от независимост “, което да изтърпят при първичен „ общ “ режим. Преди приключването на делото отнетата сума е възобновена на потърпевшия.

Подсъдимите би трябвало да платят по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Монтана направените по делото 2480,47 лв. разходи за експертизи. За постигнатото съглашение, което има силата на присъда, ще бъде обявено на потърпевшия от грабежа с напътствие, че може да предяви цивилен иск за породените от закононарушенията неимуществени вреди пред гражданския съд.

Определението на съда е дефинитивно и не предстои на тъжба и митинг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР