Районът на Западна Африка понижи градуса на настроението в много

...
Районът на Западна Африка понижи градуса на настроението в много
Коментари Харесай

Цената на шоколада върви нагоре преди Великден

Районът на Западна Африка намали градуса на настроението в доста западни страни по света преди Великден за католиците, които обичайно свързват празника с обилие от шоколадови лакомства.



Причината е фрапантното повишаване на какаото поради слабата годишна продукция, която пък се дължи на световното стопляне.



Едно сладко наслаждение със мощно солен привкус през тази година. Цените на шоколадовите произведения преди Великден не стопират да порастват в западноевропейските супермаркети. Шоколатиерите също регистрират повишаване, изключително през последните седмици.

" Цената на суровината, с която работим, се подвигна с 15 %. В взаимозависимост от крайните артикули, които предлагаме, това води до повишаване с няколко цента до няколко евро ", изясни Жулиен Геро, френски шоколатиер.



Подобно на други браншове, търговията с какао също е повлияна от повишаването на силата и опаковките. Самата цена на какаото е скочила със 130 % за година вследствие на слабата годишна продукция в съществени страни-производителки като Гана и Кот д`Ивоар.



" Прекалено доста дъжд падна по време на цъфтежа. Цветовете на какаото безусловно бяха удавени в порои. Когато вали прекомерно доста, това проваля цялата годишна продукция от какао ", сподели Сиака Сила, производител на какао.



Твърде доста дъжд за малко време и прекомерно дълги засушавания - такива са следствията от климатичното събитие " Ел Ниньо ", подсилено и от парниковите газове от човешката активност. Прогнозите са към средата на годината въздействието на " Ел Ниньо " да отслабне. Но упованията на международните пазари са, че повишението на цените на шоколадовите произведения ще продължи най-малко до края на 2024 година




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР