Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30

...
Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30
Коментари Харесай

Районът на Маришкия басейн има потенциал да привлече до 30 милиарда евро инвестиции, но трябва регулаторна среда, каза министър Юлиян Попов

Районът на Маришкия басейн има капацитет да притегли до 30 милиарда евро вложения, само че би трябвало да създадем регулаторна среда и предвидимост. Работим в тази тенденция. Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването " Неделя 150 " по БНР.
 
Ако въглищните централи в Маришкия басейн спрат да работят, решението е възстановяване на капиталовата среда. Не виждам късмет след 2030 година въглищните централи да действат, тъй като пазарът ще ги затвори, както ги затваря и сега, изрази персоналното си мнение министър Попов. По думите му в този момент над 25% от електрическата енергия се създава от възобновими източници.
 
 Юлиян Попов Юлиян Попов Източник: Скрийншот видео кадър
" Сега в България производството на електрическа енергия е шест хиляди мегавата и нормално това е, когато въглищните централи работят с оптимален потенциал, само че в действителност над 25% от силата се създава от възобновимата сила ", уточни още министър Попов.
 
Топлоелектрическа централа " Марица-изток " работи с задължения и множеството от частните централи в страната ни съществено разискват в идващите две-три години " излизане от въглищата ", добави той. Според него притежателите им биха могли да трансформират въглищните централи на други горива или да преминат към други браншове на енергетиката – предпазване на сила, водородни технологии, боклуци, биомаса и други
 
 Топлоелектрическа централа Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " Източник: Zonanews
Цялата нова енергетика е сложна и разчита на стотици технологии, които би трябвало да се комбинират, с цел да дадат постоянна електроенергийна система. Сега електрическата силата е 20 % от общото енергийно ползване, само че отсега нататък евентуално ще стане към 80 %, сподели още министър Попов.
 
Приемането на новите високи санкции на замърсителите е удар върху нарушителите, а не върху въглищните централи, добави министър Попов и посочи, че той ще работи за още по-голямо нарастване на размера на глобите. Повишеният им размер е поради липса на актуализиране през последните 10 години, както и поради над 40-процентова инфлацията през този интервал.
 
 Съд за битови боклуци Съд за битови боклуци Източник: Zonanews
Отпадъците и в София, и в страната са един от огромните проблеми. По думите му София ще има сериозен проблем с отпадъците. Според него в столицата би трябвало да се понижи нивото на депониране, отпадъците би трябвало да се обработват доста по-добре, да се развият доста повече разделното събиране и кръговата стопанска система. Имаме политически и експертни лостове да подкрепим процеса, сподели още той.
 
Има доста работа във връзка с разделното събиране и преработването, само че и би трябвало да си дадем сметка, че ръководството на София не значи " един кмет, а е доста по-сложно ", добави министър Попов. По думите му, в случай че градът се ръководи стопански добре, ще може да откри средства за ръководство на отпадъците.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР