Районът на инцидентът е отцепенТрима са загинали на място, а

...
Районът на инцидентът е отцепенТрима са загинали на място, а
Коментари Харесай

Трагедия! Мълния уби трима човека в София

Районът на случаят е отцепен

Трима са починали на място, а един човек е в доста тежко положение след паднала гръмотевица в столицата, оповестиха от Центъра за незабавна здравна помощ – София. Пострадалият – сирийски жител, е превозен в болница „ Пирогов “, допълниха от Центъра.

Сигналът за случая е постъпил в 18.15 ч. и са били изпратени три коли за спешна помощ, които са пристигнали там за 9 минути. Мълнията е паднала  на улица „ Пиротска “ 76 в градинката до църквата „ Св. Никола “. Към мястото са ориентирани три коли за спешна помощ, който са пристигнали там за 9 минути.

По непотвърден информация починалите са сирийски жители. Годините и на четиримата са сред 20 и 30. Все още се разпознават, посочи представителят на „ Спешна помощ “ Катя Сунгарска в ефира на NOVA.

При различен случай в София човек е бил ударен от гръмотевица в квартал „ Западен парк “, той е откаран също в болница в тежко положение.

Районът на случаят е отцепен. На място са и следователи.

Гръмотевичната стихия с пороен дъжд и градушка колкото грахово зърно се развихри над София минути след 18 ч., като единствено за първия половин час са регистрирани към 800 мълнии, демонстрират данните на метеорологичните радари.

От Пожарната оповестиха, че множеството от над 70 сигнали са постъпили при тях, главно свързани с наводнени подлези, приземни изби, магазини и заведения в центъра на София. Има сигнали и за минимум 3 паднали дървета в града. Към момента екипи на Столичната община и пожарната са на място.

В отделни части от столицата електрозахранването е спряно поради мощната стихия. Аварийни екипи към този момент са на терен и работят по отстраняването на повредите в най-кратки периоди. Това оповестиха от ЧЕЗ. Засегнатите региони са основно в покрайнините на София.

От Столична община оповестиха, че четири спешни екипа са на терен и реагират на сигнали във връзка със мощния дъжд в София. До момента са реагирали на към 10 сигнала за паднали клони и дървета. Сигнали за паднали клони има от кв. „ Хаджи Димитър “, „ Красна поляна “, на бул. „ Иван Гешов “, както и завирявания.

Градският превоз се движи по маршрутите си, като се изключи трамвайните линии от номер 10 заради завиряване на ул. „ Антим първи “.

„ Природата напоследък ни сподели силата си. Мълнията е естествено злополучие, силата ѝ е като тази, създадена от 10 АЕЦ, и то за малко време. Може да има доста високи здания, доста гръмоотводи, само че мястото, на което е попаднала в парка в София, не е предпазено. Един гръмоотвод не пази всичко “. Това сподели пред БНР инж. Христомир Иванов, специалист „ Мълния и отбрана “ от Камарата на инженерите. И напомни, че при гръмотевична стихия човек би трябвало да откри място да се скрие.

Стихията удари и Перник, където падна едра градушка.

Пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология заяви, че мощна купесто-дъждовна облачност се развива над доста региони в северозападната част от страната. Интензивни са явленията по линията Кюстендил – София – Ботевград.

„ В София по-съществени са количествата превалявания в региона на Кремиковци – 30 литра на квадратен метър, към Нови Искър – 24 литра на квадратен метър, за по-малко от 15 минути в Южния парк са паднали 20 литра на квадратен метър, на Владая – 33 литра на квадратен метър “.

Стойчева уточни, че до среднощ процесите ще отслабнат, само че в северозападната част гръмотевичната активност ще остане интензивна.

Източник: dir.bg
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР