Горски пожари в Португалия: Пожарникарите се борят с пламъците, обхващащи Алгарве

...
Районът е точно на север от португалския квартал Фаро, където
Коментари Харесай

Районът е точно на север от португалския квартал Фаро, където се намира Алгарве - популярна дестинация за лятна почивка.

Пожарът се разпространи на юг към Алгарве, подпомогнат от високите температури и силните ветрове, които усложниха усилията за потушаване на пламъците.

Около 800 пожарникари се борят с огъня, който вече е унищожил около 6700 хектара земя.

Кметът на Одемира Хелдер Герейро нарече ситуацията „критична, трудна и сложна“, докато командирът на Гражданската защита Хосе Рибейро каза, че предстои „много работа“, за да се овладее горският пожар.

Изображение: Огънят се разпространи на юг към Алгарве

Общо 19 села, четири туристически места за настаняване и един къмпинг бяха евакуирани от предпазни мерки.

Властите също така блокираха няколко пътя в района .

В понеделник португалската метеорологична агенция IPMA постави шест района в страната, включително столицата Лисабон, на червена тревога за екстремни горещини до полунощ, докато властите поставиха 120 области в Португалия на максимална тревога за горски пожари .

Португалия в момента е в средата на своя сезон на горски пожари, който обикновено продължава от юни до септември.

През последните години в страната се наблюдават вълни от горещо време по-рано и по-късно през година, включително през април тази година, когато температурата в централния град Мора достигна 36,9 C, счупвайки рекорда от 36,0 C, поставен през април 1945 г.

Прочетете повече:
Граничният град в Канада е евакуиран докато пламъците преминават в САЩ
Горски пожари в девет средиземноморски държави

През 2017 г. високите температури през цялата година и ниските валежи през предходната година означаваха, че през април са регистрирани около 2500 пожара.

< p>Португалия е последната южноевропейска страна, която се справи с големи горски пожари това лято, след големи пожари през и миналия месец, на фона на серия от изгарящи горещи вълни в региона.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily където и да получавате вашите подкасти

Гръцкият министър по изменението на климата миналия месец каза, че пожарникарите са се борили с 667 пожара, включително такива извън Атина и .

Василис Кикилиас също каза на пресконференция, че по-голямата част от пожарите „са причинени от човешка ръка“ и казаха, че са „палежи поради престъпна небрежност или умишлено“.

Въпреки това официални лица подчертаха също ролята на изменението на климата в последните екстремни горещини в много европейски страни.

Г-н Кикилиас предупреди по-рано, че климатичната криза „ни донесе тази безпрецедентна гореща вълна“.

Учените казват, че горещите вълни стават по-чести, интензивни и се разпространяват през сезоните поради изменението на климата.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР