Район Западен“ е един от най-малките райони в Пловдив, но

...
Район Западен“ е един от най-малките райони в Пловдив, но
Коментари Харесай

Зелен и чист „Западен“ – мисия възможна

Район „ Западен “ е един от най-малките региони в Пловдив, само че с най-голяма зелена повърхност и паркове.
Прочетете още
Още при встъпването си в служба кметът Тони Стойчева съобщи един от своите съществени цели – регионът да бъде по-чист, по-зелен и благоустроен. Това е дълъг развой, който не се изчерпва с 5-месечно ръководство, а включва работа в няколко посоки. Първото е кметството да покаже една цялостна политика за поощряване на по-отговорно държание у хората и предварителна защита за образуването на боклуци. Друга цел са осведомителните акции, ориентирани към жителите, за техните отговорности да поддържат чисто, за изгодите от преработването, за образеца, който се дава на подрастващите. Проблем е и неналичието на съответни наказания на нарушителите и замърсителите.

Само за 5-месеца регион „ Западен “ провежда няколко следващи начинания, свързани с отпадъците: Предколедна рециклиада и Пролетна рециклиада (бяха събрани общо над половин звук хартия и 200 кг. пластмаса) и „ Да почистим Западен “.

Районната администрация организира изследване измежду жителите по отношение на техните настройки към преработването. Получиха се забавни данни – 53,8 % от интервюираните събират разделно отпадъците, 46,2 % – не. Сред главните претекстове да се събират разделно отпадъците са повече контейнери наоколо до жилищата, депозитна система (директен веществен стимул) и осведомителни акции.

Община Пловдив би трябвало да постави доста повече старания за ефикасното ръководство на биоотпадъците, а те съставляват една огромна част от генерираните боклуци. Над 64,8% от хората желаят да компостират своите боклуци, само че нямат условия за това. Разнообразни са отговорите им на въпроса какви ограничения ползват семействата за понижаване на отпадъците: потребление на текстилни торби, повторна приложимост на пластмасови произведения за друга цел – за предпазване на храни и движимости, отбягване на покупка на артикули в тарелки и други непотребни опаковки, оползотворяване на отпадъците за извличане на мулч.

На 22-ри април ще се организира Детска рециклиада. Инициативата е взаимна с ОУ „ Васил Петлешков “, а сътрудници са BG Бъди деен, M-Texx Рециклиране на Текстил, Булекопак. Темата за опазването на Планетата влиза в полезрението на от ден на ден деца. Те са наши учители и дребни „ моторчета “, които ни въодушевяват да се ангажираме с проблемите и решенията за по-чиста околна среда, тъй като това касае тяхното бъдеще. Датата 22-ри април е Денят на Земята. Рециклирането е част от напъните да генерираме по-малко боклуци и да ги оползотворяваме, с цел да не бъдат заровени в сметищата. С Детската рециклиада ползата на дребните хора ще бъде предизвикан по един увлекателен метод. В програмата са включени игри, фешън ревю на облекла, направени от материали за преработване, викторина, фокуси и изобразяване. Децата ще получат с изключение на положително въодушевление и познания, и дарове – книжки и кърпички, а три ваучера за урок от тенис клуб „ Пловдив “ ще бъдат раздадени посредством лотария.

В понеделник детски градини и учебни заведения ще се включат в Деня на Земята и със свои лични начинания – засаждане на цветя и шубраци, предоставени от Община Пловдив.

Миналата събота на 13 април районната администрация провежда „ Да почистим Западен “. В нея се включиха стотици жители, Наталка Еллис дружно със своя екип от Втори Дом, ОУ „ Васил Петлешков “, ОУ „ Тодор Каблешков “ и доста други. Прекрасна беше самодейността на родители от ДЯ „ 100 усмивки “, които възобновиха оборудванията в двора на яслата със лични средства и старания. Бяха почистени градини и паркове зад Розариума и в кв. „ Прослав “ от доброволци. Граждани изпратиха фотоси и от почистени места към блоковете.

„ Равностметката, която си направихме, беше следната: има сила у хората да поддържат чисти пространствата, просто би трябвало да ги мотивираме. Всеки ден се разхождам из квартала и виждам от какво имаме потребност, с цел да подобрим градската среда “, споделя Тони Стойчева. „ Ние ще предприемем редица ограничения – слагане на кошчета, контейнери и осведомителни табели. Някои притежатели на парцели не се грижат за положителния екологичен и изящен тип в своите парцели и ще им бъдат издадени наставления. Запознахме се с доста дейни жители, които ще подкрепяме с подаяние на цветя, шубраци и други материали, с цел да поддържат зелени и приветливи пространствата пред входовете. Имаме и проект по какъв начин да стартираме да почистваме гората зад Розариума “, добавя тя.

Преди дни в „ Западен “ беше извършена акция за да се ревизира дали притежателите на кучета разхождат своите домашни любимци на регламентираните места, носят документи и почистват екскрементите по време на разходка. През идващите месеци ще има още доста сходни мероприятия, проведени взаимно с Общинския инспекторат.

Само с общи старания и визионерство проблемите на „ Западен “, както и на Пловдив могат да бъдат решени.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР