Райна Кабаиванска има нещо, което прави един артист велик и

...
Райна Кабаиванска има нещо, което прави един артист велик и
Коментари Харесай

Честит рожден ден, Райна Кабаиванска!

Райна Кабаиванска има нещо, което прави един актьор популярен и му дава правото да бъде измежду звездите, които човечеството ще пази в сърцето си - тя има гений, дух и темперамент на победител. Тя е от дребното дами, наречени " маестра в операта ".

Райна Кабаиванска е родена на 15 декември 1934 в гр. Бургас в фамилията на академични учител и учителка по физика. Тя е една от солистките на хор " Бодра промяна ", а след междинното си обучение е призната в Държавната консерватория. Кариерата на всеки млад оперен артист е несигурна и сложна, само че Райна Кабаиванска печели стипендия в Москва за специализация в Болшой спектакъл. Българската групичка там не е дребна и младата певица скоро намира своята среда. Сопраното се въодушевява от гласа на, нейната външност и мощен темперамент. В нея заживява една фантазия - да пее в Италия. По-късно Калас ще каже:

“Когато Райна Кабаиванска се появи на сцената, всичко останало губи значение – декори, хореография, музика. Тя е въплъщение на самата опера. ”

С невероятни компликации тя измолва стипендията в Москва да се реалокира в специализация в Милано и неизвестно по какъв начин - молбата й е задоволена от властта. Годината е 1958, когато Райна Кабаиванска наема дребна стаичка в града на модата, италианския изискан и операта, без даже да е била солистка в живота си.

Започват участия, възходяща кариера, обич и брак с италианеца Франко Гуандалини. Райна Кабаиванска е едно от най-разпознаваемите сопрана на 20 век. Тя е 5 пъти най-популярна персона в Италия, лауреат на доста награди, включително Ордена на Италия. Пяла е няколко сезона на най-известните подиуми в света - Миланската канара, Ковънт Гардън, Метрополитен опера, Болшой спектакъл, Арена ди Верона, Виенската опера.



Наред с сполучливата си кариера, Райна Кабаиванска е известна с още нещо - своите майсторски класове. От 2001 година тя подкрепя финансово, посредством фонд " Райна Кабаиванска " и с гения си млади артисти от целия свят, които отсява с придирчив кастинг. Чест е за доста от тях, че тъкмо българското сопрано е техен наставник и в тези редици са доста сполучливи и осъществени млади оперни актьори.

Ария от операта " Тоска " на Джакомо Пучини, една от знаковите й функции:



Снимки: Списание " Ева " и вестник " 24 часа "
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР