Райън Салейм, който преди това е бил съизпълнителен директор на

...
Райън Салейм, който преди това е бил съизпълнителен директор на
Коментари Харесай

Бившият сътрудник на Сам Банкман-Фрийд ще влезе в съда през май

Райън Салейм, който преди този момент е бил съизпълнителен шеф на FTX Digital Markets, ще се яви пред нюйоркски съд на 1 май за изговаряне на присъда след признание на виновността му по две обвинявания в закононарушение.

Тези обвинявания са свързани с присъединяване му в лъжливи действия във към този момент несъществуващата борса за криптовалути FTX. По време на правосъдното съвещание, извършено през септември 2023 година, Салейм призна виновността си по едно обвиняване за осъществяване на противозаконни политически дарения и по едно обвиняване за скрит план за ръководство на нелицензирана активност за парични преводи.

Салейм е измежду няколкото лица, забъркани в интервенциите на FTX, в това число някогашния основен изпълнителен шеф на компанията Сам Банкман-Фрийд, някогашния основен изпълнителен шеф на Alameda Research Каролин Елисън, съоснователя на FTX Гари Уанг и някогашния инженерен шеф на FTX Нишад Синг . Делото притегли вниманието заради изказванията за обилни финансови нередности в бранша на криптовалутите.

Според правосъдните документи Салейм е признал, че е насочил политически дарения на стойност $10 милиона, представяйки ги неправилно като заеми без желание за връщане. Важно е да се означи, че някои от тези вноски са били ориентирани към поддръжка на акцията за Конгреса през 2022 година на тогавашната му партньорка Мишел Бонд. Освен това Салейм е изправен пред обвинявания, че е направил дарения за акцията от името на корпорация, което опонира на законите на Съединени американски щати.

Макар че Салейм може да бъде наказан на забележителна присъда отнемане от независимост за закононарушенията си, отчетите сочат, че прокуратурата на Съединени американски щати е предложила пробация като опция на лишаването от независимост. Това предложение разпали полемики по отношение на подобаващите последствия за лица, забъркани в сходен вид закононарушения в региона на криптовалутите.

Въпреки че признава виновността си, Салейм избира да не свидетелства против Банкман-Фрийд по време на процеса. Това решение се разграничава от това на други забъркани лица, които одобриха съглашения за признание на виновност и сътрудничиха на прокурорите. Като част от съглашението за признание на виновност Салейм се съгласява да заплати почти $6 милиона неустойки на държавното управление на Съединени американски щати, да възвърне $5 милиона на кредиторите на FTX и да се откаже от два парцела в Масачузетс, както и от Порше.

Съобразявайки се с решението на арбитър Люис Каплан от 1 май, ще бъдат избрани окончателните последствия за присъединяване на Салейм в разногласието за FTX, което ще оформи усещанията за отчетност и правдивост в областта на криптовалутите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР