Равното заплащане за един и същ труд все още не

...
Равното заплащане за един и същ труд все още не
Коментари Харесай

Все още няма равно заплащане за един и същ труд за работещите жени и мъже

Равното възнаграждение за еднакъв труд към момента не е действителност за работещите дами и мъже - това е един от главните заключения в плана на отчет за равнопоставеност на мъжете и дамите в България, който е качен за публично разискване, съобщи БНР.

Разликата в заплащането на мъжете и дамите е най-голяма в опазването на здравето и обществените действия - 28 %. По информация на Националния статистически институт разликата в заплащането по пол за 2017 година общо за България е 12,7 на 100.

По данни на националната статистика междинната заплата на мъжете е 1 150 лв., а на дамите 920. За целия интервал от 2010 до 2017 година междинното заплащане на мъжете е по-високо в период от 24 до 27 на 100. Що се отнася до аргументите за съществуващите разлики, в отчета се акцентира, че те се коренят и в обичаи и стандарти, които въздействат в избора на обучение, изключително за девойките, които се насочват към типично женски специалности, а те по неписано предписание са по-ниско платени - учители, продавачи и служащи в текстилната индустрия, шивачки.

Ползването на по-дълъг отпуск по майчинство и сложното балансиране на работата и фамилните задължения също забавят кариерното развиване на дамите.

Все отново, страната ни за трета поредна година регистрира наклонност за понижаване на въпросната разлика. По данни на Евростат тя понижава от 15,4 % през 2015-а на 13,6 % през 2017-а при приблизително за тази година 16 % за Европейски Съюз.

В отчета се показва, че са наложителни още по-устойчиви политики, които да подобрят салдото сред половете в икономическите браншове и специалности и да насърчат присъединяване на дамите във високоплатени сфери, както и в процесите на взимане на решения. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР