Равносметката за българската художествена гимнастика за 2023 г. е 16

...
Равносметката за българската художествена гимнастика за 2023 г. е 16
Коментари Харесай

ГОДИНАТА НА ГРАЦИИТЕ: Между успеха и провала

Равносметката за българската художествена гимнастика за 2023 година е 16 медала от международни и европейски шампионати и цялостен набор от олимпийски квоти за Париж 2024. Но годината на грациите беше сред историческите триумфи и неуспехите. 

На континента

На шампионата на Стария континент в Баку грациите завоюваха рекордните 13 оценки и отборна купа дружно с отбор девойки. Абсолютна европейска купа в многобоя завоюва Боряна Калейн, а Стилияна Николова взе бронз в многобоя. На финала на уредите Калейн заслужи сребро на бухалки и бронз на обръч, а Стилияна Николова - сребърното отличие на топка и бронз на лента. Дебютантката на подобен конгрес Ева Брезалиева игра едно комбиниране - лента, с което заслужи сребърния орден.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова победи с безспорната европейска купа в многобоя, а във финала с пет обръча се окичиха със сребро.

В света

България завоюва безспорната международна купа в отборната конкуренция и на международното състезание във Валенсия – за първи път от 30 година Боряна Калейн добави два сребърни медала на финалите на обособените уреди - бухалки и лента. А Стилияна Николова стана трета на топка.

Квотите

Грациите в самостоятелното приключват годината и с цялостен набор от олимпийски квоти, откакто Калейн донесе втората във Валенсия. Още през 2022 година Николова обезпечи едно присъединяване на наша прелест в Париж. Квотите не са поименни, само че се чака точно двете да пътуват за Игрите през идващото лято. Художествената ни гимнастика е с цялостен набор от квоти, откакто и отбор е с право да играе на олимпийския килим.



Ансамбълът

Ансамбълът обаче беше на двата полюса през годината. След огромния триумф на еврошампионата в Баку, Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова останаха без орден на планетарния конгрес във Валенсия. Наследничките на олимпийските шампионки от Токио позволиха груби неточности в композицията си с пет обръча в многобоя. Те изпуснаха два пъти уреди отвън терена и взеха аварийните. Въпреки че за изиграването си с ленти и топки те получиха най-високата оценка, за смесеното комбиниране се подредиха на 12-о място. Но във финала на три ленти и две топки девойките още веднъж изхвърлиха апарат отвън терена и се подредиха на седмо място.

" Не съм очаквала да има спад, само че това са спортисти, живи хора, сподели треньорът на ансамбъла ни Весела Димитрова след неуспеха във Валенсия. - На всеки се случва да има едва съревнование. Не бих желала да насилям нещата и да желая от тези нежни девойки всякога да са непрекъснато в супер оптимална форма. Това показване ни оказа помощ за подготовката за идната година. Надявам се, че сме умни и знаем по какъв начин да се надигнем. "

Димитрова разгласи още тогава, че ще има промени в състава за решителните предолимпийски месеци, както и че композициите ще бъдат заменени.

" Съчетанията към този момент са подготвени. Направихме едно ядро от седем девойки, които ще се приготвят за Олимпийските игри. На самата Олимпиада могат да вземат участие най-много пет. В процеса на подготовката и надпреварите, ще определим кои ще бъдат те, съобщи в края на 2023-а Димитрова. - Нашият тим е доста упорит. На Олимпиадата се целим в медалите! Тези девойки имат абсолютния капацитет за върхово достижение. "

До Париж остава колкото малко, толкоз и доста време. Време за работа, само че и тестване на душeвност и физика. Грациозните плещи на гимнастичките ни не престават да носят съществена тежест на упованията за медали от идващите Олимпийски игри.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР