Равносметката на управлението за този един месец, с една дума,

...
Равносметката на управлението за този един месец, с една дума,
Коментари Харесай

Министър Весела Лечева: Не целях да се занимавам с кадрови решения


Равносметката на ръководството за този един месец, с една дума, е тъжна. Заварих много кавги, много нездрава атмосфера за работа, много назначения, подбудени чисто политически – непрофесионални, некомпетентни, а по-скоро другарски и политически назначения. Това сподели в „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

Служебният министър разяснява уволнението на съветничката на някогашния състезателен министър Радостин Василев – Роска Станчева, която е на 90 година: „ Тук мога да кажа, че някои хора желаят да станат герои за един ден. Това е много тежък и безсрамен пиар със ориста на тази стара жена. Да заемеш пост консултант – изискват се разнообразни качества.

Лечева е назначила свои съветници – едни, който е професор по публицистика, по медийните въпроси, и различен консултант – жена, занимаваща се с младежката политика, което съгласно нея е сериозен бранш със съществени проблеми. Министърът акцентира, че постоянно доста деликатно оглежда всички биографии на хората, с които работи.

Служебният министър обърна внимание и на инспекцията на младежките стратегии, финансирани с пари от хазартни игри: „ Това са средства, които би трябвало да се изразходват от Министерството на спорта за стратегии за предварителна защита на зависимостите при младежите. Ще кажа за една организация, основана в деня, в който подава заявление за своето основаване и финансиране, и утвърдена за 500 000 лв. – тя има нула дни административен опит, би трябвало да осъществя акция, която да е ориентирана против зависимостите при младежите. На пръв взор се вижда, че тук има индивидуален темперамент. ”

По мотив заменения началник на „ Българския състезателен тотализатор ”, министърът сподели: „ Моята цел не беше да се занимавам с кадрови решения. Смятам, че е извънредно отговорно за метода, по който се разходват средствата за българския спорт – ежедневно беседвам с всички федерации и спортове, всички желаят да бъдат дофинансирани. Да не приказвам за всеобщия спорт, за който би трябвало да притеглим повече деца, където постоянно има недостиг на средства.трябва да има обособена политика за спортисти ветерани, за треньори. Средствата, които се акумулират в „ Българския състезателен тотализатор ”, са огромни, с помощта на монополното му състояние. ”

Министър Лечева счита, че в спорта най-големият недостиг е резистентност на политическите и управническите решения, които се взимат. Според нея би трябвало да се даде дългосрочност и предвидимост на решенията на спортния министър, тъй като не може да се възнамерява в спорта от година за година.

„ В „ Българския футболен съюз ” има две огромни лобита, десетки каузи, блян към преодоляване на позиции – това са независими самостоятелни организации, при които никога страната не би трябвало да се намесва в техните решения. Дадени президенти, ръководители на такива сдружения сами би трябвало да преценяват по кое време могат да дадат късмет на млади хрумвания и да дадат път на нови хора със свежи хрумвания. Те си имат своите устави, процедури, по които да избират своите управления ”, счита тя.

Според служебния министър България има потребност от нов, съвременен стадион, отговарящ на всички нови условия – националният ни стадион е доста остаряло оборудване: „ Трябва да имаме и ноу-хау по какъв начин да управляваме такива огромни уреди – те изискват големи средства и умело ръководство. ”

Лечева разиска и градежа на „ Арена Бургас ”: „ Смятам, че договорите в България би трябвало да се съблюдават и би трябвало да се съблюдават от всички – без значение дали става въпрос за спорт или друга сфера. „ Арена Бургас ” е допустимо да бъде приключена в контрактуваните периоди. Повече няма да се отпускат средства. ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР