Равносметката на Доналд Тръмп за войната в Украйна се носи

...
Равносметката на Доналд Тръмп за войната в Украйна се носи
Коментари Харесай

Какво би направила Европа, ако Тръмп спечели

Равносметката на Доналд Тръмп за войната в Украйна се носи над бойните полета, тъмна като мрака на съветските бомби. " Искам всички да спрат да умират. Те умират. Руснаци и украинци ", съобщи той през май. Ако бъде избран отново за президент през идната година, той ще постави завършек на войната " за 24 часа ". Как? Той не сподели, само че думите му допускат прекъсване на военната помощ за Украйна и предоставяне опция на Русия да задържи облагите от нашествието си.Ако това е по този начин, завръщането на един " самостоятелен Тръмп " - по-възмутителен, по-организиран и по-малко въздържан, в сравнение с през първия му мандат - може да бъде злополука за Украйна. То може да бъде злополука за Европа и по други способи. Той може и да извърши опасността от първия си мандат да напусне НАТО. Той ще се сблъска със сериозна съпротива в Конгреса. Но съюзите се основават на доверие. А единствено намекът, че няма да се бори за съдружниците, може да довърши разрушаването на европейския ред, което се пробва да направи Русия. Изграждане на Украйна 2.0

Равносметката на Доналд Тръмп за войната в Украйна се носи над бойните полета, тъмна като мрака на съветските бомби. " Искам всички да спрат да умират. Те умират. Руснаци и украинци ", съобщи той през май. Ако бъде избран отново за президент през идната година, той ще постави завършек на войната " за 24 часа ". Как? Той не сподели, само че думите му допускат прекъсване на военната помощ за Украйна и предоставяне опция на Русия да задържи облагите от нашествието си.

Ако това е по този начин, завръщането на един " самостоятелен Тръмп " - по-възмутителен, по-организиран и по-малко въздържан, в сравнение с през първия му мандат - може да бъде злополука за Украйна. То може да бъде злополука за Европа и по други способи. Той може и да извърши опасността от първия си мандат да напусне НАТО. Той ще се сблъска със сериозна съпротива в Конгреса. Но съюзите се основават на доверие. А единствено намекът, че няма да се бори за съдружниците, може да довърши разрушаването на европейския ред, което се пробва да направи Русия. Изграждане на Украйна 2.0

Под управлението на президента Джо Байдън Америка даде лъвския къс от военната помощ за Украйна и водачеството, с цел да направи обединен отговора на Запада. Ако войната демонстрира цената на американската защита, популизмът на Тръмп може да потвърди какъв брой бързо тя може да бъде изгубена.
Реклама Три страха за Европа
По този метод европейските държавни управления са в плен на три страха: нахлуване от страна на Русия, икономическо изнудване от Китай и занемаряване от страна на Америка. Франция предлага явен отговор и на трите: Европейска " стратегическа автономност ". В речта си в Братислава през май френският президент Еманюел Макрон сложи неизречения въпрос: " Дали [американската] администрация ще бъде постоянно същата? Никой не може да каже, а ние не можем да делегираме нашата групова сигурност и нашата непоклатимост на избора на американските гласоподаватели ". Според него европейците би трябвало да могат да се пазят освен във военно, само че и в икономическо отношение.

Критиците считат тези апели за опит за спиране на връзките на Европа с Америка. Но какво ще стане, в случай че Америка развърже връзките си с Европа? Френски чиновници считат, че трансатлантическото разделяне към този момент е в ход, защото Америка се обръща във вътрешността и външната ѝ политика се концентрира върху Китай. Тръмп е единствено най-бруталният израз на тази наклонност. Те означават, че във връзка с търговията Байдън е надали не по-малко протекционистичен от Тръмп. На фона на европейския митинг той сподели на Макрон, че " не е знаел ", че големите зелени дотации в Закона за понижаване на инфлацията ще застрашат европейската промишленост.

Техният мотив е, че приоритет на Америка е съревнованието с Китай. Рано или късно даже Байдън ще желае да подхваща по-малко дейности в Европа, с цел да се концентрира върху Азия. Това може да стане и по-рано, в случай че избухне рецесия към Тайван. Разликата сред бъдещите президенти на Демократическата партия или на Републиканската партия може да бъде единствено в скоростта и степента, в която Америка ще се отклони от Европа.

Повечето европейски държавни управления не споделят изцяло този разбор - военният ангажимент на Америка към Европа се усилва - само че малко от тях го отхвърлят.
Реклама
Може ли Европа да се оправи сама, в случай че бъде изоставена? На доктрина - да. Европейските съдружници на НАТО са индустриализирани и имат население от близо 600 млн. души. Те разполагат с близо 2 млн. души на въоръжение и имат десетилетия опит в взаимната си активност. Два от съдружниците - Англия и Франция, имат нуклеарни оръжия и непрекъснати места в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Разбира се, НАТО е подсилен от мощта на Америка, на която се падат две трети от общите военни разноски на отбранителния съюз. Само 10 от 30-те съдружници на Америка ще изпълнят задачата за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт тази година. Дори и това би трябвало да е задоволително, с цел да отблъсне Русия. Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира счита, че европейските съдружници са похарчили общо 333 милиарда $ през 2022 година За съпоставяне, Русия може би ще похарчи 86 милиарда $. Но Европа не работи групово. Нейните разноски са разпръснати сред десетки,често незадоволително мощни армии, военновъздушни и военноморски сили. Голяма част от тях отиват за капризните национални промишлености.

В основата си европейците страдат от " васализация ", се твърди в скорошен документ на Европейския съвет за външни връзки (ECFR). Европейците не са съгласни с целите си. Те не си имат вяра задоволително, с цел да решат какво би трябвало да включва по-голямата автономност. Двете най-важни институции в Европа - НАТО и Европейски Съюз - не си взаимодействат изцяло. Важни съдружници като Англия, Норвегия и Турция са отвън Европейски Съюз. Колективната защита е дело на НАТО, управителен от Америка. Икономическата политика се води главно от Европейски Съюз, който беше основан като противовес на боен съюз. По-специално Франция се пробва да го употребява като контраст на Америка.
Отивате сами?
Ако Америка изостави Украйна макар обещанията на срещата на върха на НАТО на 11 юли да я поддържа " толкоз дълго, колкото е належащо ", дали европейците ще продължат военните старания? Някои дипломати споделят, че ще го направят; мнозина се съмняват в това. Арсеналите на Европа са по-малки и по-изчерпани от тези на Америка. Нейната отбранителна промишленост страда от сходни на американската заболявания - произвеждане в точния момент, което се усложнява от неналичието на мащаб. Парадоксално е, че войната в Украйна утежнява нещата, споделя Натали Точи от италианския мозъчен концерн Istituto Affari Internazionali, защото страните бързат да купят подготвени комплекти от Америка, Израел, Южна Корея и други страни.
" Искам всички да спрат да умират. Те умират. Руснаци и украинци ", съобщи Тръмп през май Източник: Reuters
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР