Равнището на регистрираните безработни в страната продължава да намалява, като

...
Равнището на регистрираните безработни в страната продължава да намалява, като
Коментари Харесай

АЗ: Равнището на регистрираните безработни в страната продължава да намалява и през юни

Равнището на записаните безработни в страната продължава да понижава, като през месец юни те са спаднали до 138 799 души, сочат данни на Агенцията по заетостта.

 Това е с 8 678 по-малко по отношение на броя им през май и с 31 917 или с 18.7% по-малко спрямо година по-рано. 

Намалява и равнището на записаната безработица като за следващ месец доближава най-ниската си стойност до момента – 4.2%. Намалението по отношение на предходния месец е с 0.3 процентни пункта, а на годишна база се следи спад от 1.0 пункта.

Продължаващото смъкване на безработните по отношение на предходния месец се дължи в огромната си част на стартиралите районни стратегии за претовареност. Чрез тях общините си обезпечават нужната работна ръка за комунални и екологични действия, а тази година и бизнесът получава поддръжка за наемане на работна мощ, с цел да преодолее икономическите и обществени последици от COVID-19 епидемията. Така районните стратегии помогнаха на повече от 8 000 безработни в неравностойно състояние да стартират работа, да възстановят трудовите си привички и да си обезпечат приход.

През месеца са регистрирани нови 22 060 безработни. Те са с 2 361 повече от предходния месец, а на годишна база се следи растеж от 1 519 лица. Други 736 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юни са 22 744 или със 7 865 повече по отношение на май. В съпоставяне със същия месец на миналата година те са с 3 346 по-малко. Работа посредством бюрата по труда откриха и 239 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР