Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава

...
Равнището на регистрираната безработица в страната продължи да се понижава
Коментари Харесай

АЗ: Безработицата този юли се понижи до 5%

Равнището на записаната безработица в страната продължи да се намалява и през юли доближи рекордните за месеца 5%, оповестиха от Агенцията по заетостта.

Понижението по отношение на предходния месец е с 0,2%, а спадът на годишна база е с 2,9%, когато е била 7,9%.

В съпоставяне с края на юли 2019 година, като цяло рекордна по растеж на заетостта, нивото на безработица също се намалява с цели 0,3 пункта, прецизират от АЗ.

Регистрираните безработни през месеца са 165 134, което е с 5582 по-малко от юни и с 93 419, или с 36,1% по-малко спрямо година по-рано. В бюрата по труда през юли са се записали нови 20 451 безработни, като понижението е с 90 души по отношение на предходния месец, а по отношение на юли 2020 година се следи спад от 7613 души.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 700. Най-голям дял са в преработващата индустрия (30,8%), следват хотелиерството и ресторантьорството (12,1%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (10,9%), обучение (9,2%), административните и спомагателните действия (8,5%) и държавното ръководство (6,8%).

Най-търсените специалности през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; преподаватели; продавачи; личен състав, полагащ грижи за хората; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; чистачи и помощници; водачи на МПС и преносими уреди и др.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР