Равнището на регистрираната безработица в България продължава да се понижава

...
Равнището на регистрираната безработица в България продължава да се понижава
Коментари Харесай

Безработицата през май спадна до нивото отпреди пандемията

Равнището на записаната безработица в България продължава да се намалява и през май, като доближава 5,7%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Аналогични стойности последно са регистрирани към средата на май 2019 година, когато имахме и годината с най-ниско равнище на безработица и с най-високо ниво на претовареност.

Намалението на безработицата към края на май т.г. по отношение на предходния месец е с 0,4%, а спадът на годишна база е с 3,3 процентни пункта - от 9,0% през май 2020 година Още през април месец Агенцията по заетостта регистрира, че безработицата се връща на равнищата отпреди коронавирус пандемията.

Позитивната наклонност за равнището на безработицата в страната беше доказана и в доклада на министъра на труда и обществената политика Гълъб Донев. По думите му, равнището на индикатора е добър знак за плавното възобновяване на българската стопанска система, която към този момент излиза от застоя поради пандемията.

Регистрираните безработни през месеца са малко над 186 хиляди, което е с към 14 хиляди лица по-малко от април и със 109 хиляди лица, или с 37%, по-малко спрямо година по-рано. В бюрата по труда през май са се записали нови 17 965 безработни лица, като понижението е с 3959 души по отношение на предходния месец и с 13 513 по отношение на май 2020 година Други 512 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР