Равнището на безработицата в Израел скочи през октомври до близо

...
Равнището на безработицата в Израел скочи през октомври до близо
Коментари Харесай

Безработицата в Израел рязко скача през октомври заради войната с Хамас

Равнището на безработицата в Израел скочи през октомври до близо 10%, откакто експлоадирането на войната с палестински бойци от " Хамас " докара до десетки хиляди разселени жители, които са живели покрай граница с Газа, заяви формалната израелска статистика.

Основната безработица остана постоянна на равнище от 3,4% през предишния месец, само че вземайки поради упованията за краткотрайна загуба на работа, нивото на безработица доближи през октомври 9,6%, като през предишния месец безработни бяха 428 400 души по отношение на 163 600 през септември - месец преди офанзивата на " Хамас " на израелска територия на 7 октомври.

Вследствие на офанзивата близо 400 000 израелци бяха призовани в запаса, а формалните данни демонстрират, че към 80 000 израелци са били пуснати в неплатен отпуск през последните няколко седмици.

Коефициентът на претовареност през октомври се намали до 56,5% от 61,1%.

Официалната статистика означи, че заради войната е трябвало да направи промени в своето изследване на работната мощ през предишния месец, като съвсем не са извършени изявленията седмицата след офанзивата, до момента в който всички следващи изявленията са били по телефона, а не персонално.

От статистиката също по този начин показаха, че не са били проучвани общностите в границите на 7 км от Ивицата Газа и че процентът на отговори в изследването е понижен до 55,3% от 66,9% през септември.

Ниската безработица в Израел беше в основата на икономическия напредък, само че с толкоз доста хора, които са уволнени или останали без работа, се чака стопанската система да се свие през четвъртото тримесечие и да нарасне с по-малко от предстоящите 2,3% през 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР