Равнището на безработица в Испания леко се повиши през третото

...
Равнището на безработица в Испания леко се повиши през третото
Коментари Харесай

Безработицата в Испания се увеличава

Равнището на безработица в Испания леко се увеличи през третото тримесечие на тази година, откакто непрекъснато намаляваше от края на 2020 година, сочат публични данни.

Равнището на безработица се увеличи до 12,67% в интервала от юли до септември от 12,48% през предходния тримесечен интервал, се споделя в изказване на националния статистически институт INE.

Броят на безработните се е нараснал с 60 800 души през третото тримесечие до общо 2,98 млн. души, като най-вече работни места са изгубени в областта на услугите, в това число в основния за Испания туристически бранш, както и в селското стопанство.

Нивото на безработица въпреки всичко е по-ниско от това през същия интервал на миналата година, когато то е било 14,57%.

Броят на търсещите работа в Испания спадна под три милиона през май за първи път от ноември 2008 година, когато стартира международната финансова рецесия.

Намаляването на безработицата се дължи на възобновяване на туристическия бранш в Испания след края на рестриктивните мерки за пътешестване и на промяната на пазара на труда, която лимитира потреблението на краткотрайни контракти.

Броят на непрекъснатите контракти в Испания през третото тримесечие набъбна с 444 200.

Сред западните стопански системи Испания беше една от най-засегнатите от икономическите последствия от пандемията, като брутният ѝ вътрешен артикул се срина с 10,8 % през 2020 година, значително заради мощната ѝ взаимозависимост от туризма.

Около половин милион души изгубиха работата си през 2020 година, Испания има едно от най-високите нива на безработица в Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР