Равнищата на цените варират в широки граници в държавите от

...
Равнищата на цените варират в широки граници в държавите от
Коментари Харесай

Българите купуват най-евтините цигари и алкохол в ЕС

Равнищата на цените варират в необятни граници в страните от Европейския съюз, оповестява Евростат.

През 2022 година са регистрирани обилни разлики в нивата на цени за крайните потребителски разноски на семействата в 27-те страни членки.

Най-високи равнища на цените са регистрирани в Ирландия (146% от междинното за ЕС), Дания (145%) и Люксембург (137%), до момента в който най-ниско е нивото на цените в Румъния (58%), България (59%) и Полша (62%).

Най-голяма е разликата в нивата на цените при групата " Алкохолни питиета и тютюневи произведения ".

През предходната година цените на тези артикули са повече от три пъти по-високи в " най-скъпата " страна, в сравнение с в " най-евтината ". Най-ниски равнища на цените на алкохола и тютюна са регистрирани в България (66% от междинното за Европейски Съюз равнище), Полша (73%) и Унгария (78%). Най-високи равнища пък са регистрирани в Ирландия (216% от междинното за Европейски Съюз равнище), Финландия (174%) и Дания (138%).
 България е измежду страните с най-евтин алкохол в Европа
България е измежду страните с най-евтин алкохол в Европа

По-ниски са цените единствено в Унгария и Румъния

Евростат прецизира, че огромните ценови разлики се дължат главно на особеното данъчно отнасяне на тези артикули в страните от Европейски Съюз.

На второ място по разлика в ценовите нива е групата " Ресторанти и хотели ". Най-ниски равнища на цените са регистрирани в България (51% от междинното за ЕС) , Румъния (61%) и Унгария (62%). Най-високи равнища на цените са следени в Дания (156% от междинното за ЕС), от Финландия (132%) и Люксембург (131%).

В групата " Облекла " най-ниски равнища на цените са регистрирани в България (80% от междинното за ЕС), Унгария (83%) и Румъния (84%), до момента в който най-високи равнища на цените са регистрирани в Дания (134%), Швеция (117%) и Чехия (115%).

Различия има и за групите " Храни и безалкохолни питиета " (вариращи от 72% от междинното за Европейски Съюз в Румъния до 121% в Дания), " Транспортни транспортни средства за персонално прилагане " (вариращи от 87% в Полша до 132% в Дания) и " Потребителската електроника " (варираща от 92% от междинното ниво за Европейски Съюз в Италия до 115% във Франция).
 Българите са най-страстните пушачи в Европейски Съюз
Българите са най-страстните пушачи в Европейски Съюз

Страната ни е с максимален дял на всекидневно пушещи цигари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР