Равини от целия Балкански полуостров и посланикът на Израел у

...
Равини от целия Балкански полуостров и посланикът на Израел у
Коментари Харесай

Равини от Балканите честват в Пловдив спасението на евреите

Равини от целия Балкански полуостров и посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан идват в Пловдив тази неделя за честването на 75 година от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта. Около 120 посетители се чакат на церемонията, която ще стартира в 11 часа пред Паметника на благодарността. На нея ще участват митрополит Николай, управниците на общината и региона, представители на другите етноси под тепетата.  

Преди това посланикът ще има среща с кмета Иван Тотев, заяви Светлозар Калев, ръководител на Организацията на евреите „ Шалом ” под тепетата.
По думите му, сега общността в Пловдив наброява към 350 души.

В последните години има наклонност за завръщане назад под тепетата на фамилии, които са се изселили в Израел през 50-те години. Те евентуално биха показали интерес и към опцията, която българското учебно заведение към този момент дава да се учи майчин език във факултативни форми, тъй като са го говорили зад граница, сподели Калев и приветства начинанието на МОН да сътвори стратегии и учебници на иврит.

След честването пред Паметника на благодарността участниците в тържествата ще посетят по традиция Бачковския манастир. Там е планувана молитва пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР