Раул Кастро ще напусне поста генерален секретар на Кубинската комунистическа

...
Раул Кастро ще напусне поста генерален секретар на Кубинската комунистическа
Коментари Харесай

Край на ерата Кастро в Куба - Раул Кастро се оттегля

Раул Кастро ще напусне поста общоприет секретар на Кубинската комунистическа партия по време на партийния конгрес, който се откри в петък. Очаква се той да бъде завещан от Мигел Диас-Канел, който пое поста президент на Куба през 2018 година Този ход бележи нова стъпка в от семейство Кастро към ново потомство водачи, родени след революцията през 1959 година, написа RFI.

Раул Кастро през 2016 година съобщи, че ще се откаже от поста общоприет секретар на партията на осмия конгрес на партията, който стартира в петък. Отстъпването ще приключи хода за прекачване на контрола към по-младо потомство революционери , водени от Мигел Диас-Канел, който пое президентския пост от Кастро през 2018 година

Много кубинци са обезпокоени от смяната , откакто ежедневните им каузи се управляват повече от шест десетилетия от Кастро, а предстоящото излизане на Раул Кастро от политическата сцена не може да пристигна в по-труден миг.

Пандемията на ковид, мъчителните финансови промени и рестриктивните мерки, въведени още веднъж от администрацията на Тръмп , провокираха хранителни опашки и дефицит , напомнящи за " специфичния интервал ", последвал разпадането на Съветския съюз през 90-те години.

Но за разлика от предишните рецесии, които събраха кубинците, загрижеността нараства, подхранвана от разпространяването на интернет и възходящото неравноправие, което разкри грешките на социалистическата система.
 Снимка 224857
Източник:

" Неумолими закони на живота "

На предходния конгрес на комунистическата партия през 2016 година Кастро разгласи, че с помощта на " неумолимите закони на живота ", той ще напусне поста първи общоприет секретар на комунистическата партия през 2021 година и ще даде властта на Диас-Канел. Очаква се също да подаде оставка заместникът на Кастро, 90-годишният Хосе Рамон Мачадо.

Това би могло да остави 17-членното Политбюро за първи път без ветерани от партизанските протести или това, което доста кубинци назовават ​​с обич " историческото потомство ".

През януари Диас-Канел най-сетне започва проект , утвърден преди два конгреса, за унифициране на двойната валутна система на острова , пораждайки опасения от инфлация .

След като стопанската система се сви с 11 % предходната година, Диас-Канел отвори порти и за по-широк кръг частни предприятия , които бяха отстранени от държавното обмисляне, позволявайки на кубинците законно да ръководят съвсем всеки независимо ръководен бизнес от домовете си.
 Снимка 351634
Източник:

Мизерни заплати

Но управляващите към момента не са се заели с реорганизация на раздути държавни компании и държавни организации, от които голямото болшинство от кубинците зависи за оскъдните си заплати и прехрана.

Всяка смяна в Куба евентуално ще бъде мудна . Думата " последователност ", написана в алено, се повтаря неведнъж на огромен билборд, повдигнат на " Площад Революция ", където Фидел Кастро през 60-те и 70-те години на предишния век хипнотизира кубинците със своите антиимпериалистически речи.

Но някои хора на острова пропагандират за по-радикални промени . През последните месеци стотици художници , някои от които обгърнати в кубинското знаме, организираха антиправителствени митинги .

Висши водачи пробват да очернят стачкуващите, обвинявайки ги, че са платени от изгнаници в Маями . Но придвижването набра скорост с помощта на услугата за мобилен интернет въведена преди две години, което улесни организирането на дисидентите.
 Снимка 265184
Източник:

" Северната империя "

Както постоянно в историята на Куба, жокерът в тестето е " Северната империя ", както комунистическите ръководители назоваха Съединени американски щати. Тазгодишният конгрес, както и двата преди него, съответстват с годишнината от нашествието през 1961 година от финансирани от Централно разузнавателно управление на САЩ и кубински изгнаници в Залива на прасетата .

Президентът Джо Байдън организира акция с обещанието за отчасти възкръсване на отварянето на администрацията на Обама, при което Съединени американски щати издигнаха американското знаме в своето от дълго време затворено посолство в Хавана , облекчиха остарялото и от десетилетия комерсиално ембарго и ускориха въздушните връзки сред двете страни.

Повечето от тези политики бяха прекратени от администрацията на Тръмп , която в последния миг даже разгласи Куба за страна спонсор на тероризма , макар че Хавана оказа помощ да се реализира спокойно съглашение сред държавното управление на Колумбия и левите бунтовници.
 Снимка 527380
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР