Раци отшелници по целия свят, които използват чужди черупки, все

...
Раци отшелници по целия свят, които използват чужди черупки, все
Коментари Харесай

Раците отшелници обличат пластмасови боклуци

Раци отшелници по целия свят, които употребяват непознати черупки, от ден на ден се насочват към пластмасови боклуци, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изводът се основава на фотоси, направени от фенове и оповестени в интернет. Учени пишат в сп. Science of the Total Environment, че са съкрушени да видят доколко животните живеят в боклуците ни. 

Две-трети от раците отшелници са снимани  с " изкуствени черупки " - предмети, изхвърлени от хора. 

В изследването са употребявани обществени мрежи и уеб страници за шерване на фотоси, изяснява Марта Шулкин, еколог от Варшавския университет: " Започнахме да виждаме нещо изцяло извънредно. Вместо да бъдат с красива черупка от охлюв, каквато сме привикнали да виждаме, тя имаха алена пластмасова капачка от бутилка на гърба си или част от електрическа крушка. "

По-голямата част от предметите, които откривателите са видели на фотосите, че раците отшелници употребяват, били направени от пластмаса. Учените от Варшавския университет  открили общо 386 раци, които са с  изкуствени черупки - най-вече пластмасови капачки.

" Според нашите калкулации 10 от 16-те типа раци отшелници в света употребяват този тип леговище и то е следено във всички тропически региони на Земята ", изяснява проф. Шулкин.

Все още не е ясно дали тези материали са нездравословни или потребни за дребните, уязвими ракообразни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР