Ратифицирането на Договора от Преспа да бъде отбелязано с празнично

...
Ратифицирането на Договора от Преспа да бъде отбелязано с празнично
Коментари Харесай

Гръцки министър предложи заедно да честваме Договора от Преспа

Ратифицирането на Договора от Преспа да бъде маркирано с празнично събитие , на което наред с Македония и Гърция да бъдат показани България и Албания, предложи различният външен министър на Гърция Йоргос Катругалос.

Предложението е отправено към първия посланик на Македония Никола Димитров, съобщи Нова телевизия.

Катругалос съобщи, че не се съмнява в сполучливото утвърден е на Договора от Преспа в гръцкия парламент, съобщи организация МИА.

" Предлагам на Никола, щом завършат нашите общи старания за одобрение на Договора от Преспа, след като отпразнуваме този самоуверен ход на Никос Кодзияс и на двамата министър председатели, да можем да съобщим нещо съответно в границите на четиристранното съдействие. Да представим нашата работа на равнището на икономическо съдействие . " - прикани Катругалос в обръщението си при откриването на четвъртата среща на външните министри в Солун.

На нея България беше показана от вицепремиера Екатерина Захариева.

 Наши специалисти оказват помощ на Албания и Македония по пътя към Европейски Съюз
Наши специалисти оказват помощ на Албания и Македония по пътя към Европейски Съюз

Екатерина Захариева напомни ролята на България за започване на договарянията

Министърът на външните работи Димитров е предложил, а министрите са приели, че срещите би трябвало да бъдат предхождани от подготвителни експертни срещи.

" Никола даде доста забавно предложение, което беше признато: преди министерските срещи да има подготвителни срещи на експертно равнище. Този път не се случи това. Така че, предлагам, дано се опитаме да го създадем след тази среща. Например, до един месец, да се провежда среща на техническо равнище, на равнище специалисти, за в допълнение да се проучат концепциите, които ще бъдат обсъждани във връзка с стопанската система на министерската среща. " - разясни Катругалос.

Този път икономическото съдействие бе в центъра на диалозите сред министрите от четирите страни.

" На тази среща взехме решение да се съсредоточим върху стопанската система. Според мен този ход е безусловно логически, защото разгледахме въпросите за сигурността и полицейското съдействие, които са доста значими за нас, тъй като всички страни са изправени пред провокации, освен с миграцията, само че и с проведената престъпност и корупцията. Ето за какво мисля, че е разумно да се премине към равнище, което изисква доста по-зряло съдействие: равнището на стопанската система. " - заключи министърът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР