Растенията ще имат време да порастат!, казва един от руските

...
Растенията ще имат време да порастат!, казва един от руските
Коментари Харесай

Сауни, църкви, градини: руските войници трайно се настаняват в Сирия

" Растенията ще имат време да порастат! ", споделя един от съветските офицери, трайно настанили се в базата си в сирийския град Тартус, където се радват и на градините си, и на подводниците си, четири години след военната интервенция на Москва в страната.

Въпреки известията за евакуиране на контингента и фрапантното понижаване на интервенциите, съветското наличие в Сирия трайно се е вкоренило и това дава явен знак за бъдещето на страната.

В крайбрежния град Тартус в Западна Сирия, както и в другата си база в Хмеймим по на север, съветската войска трайно се е разположила и с удоволствие обявява това пред поканените да посетят обектите й публицисти, в това число тези на Агенция Франс Прес.

Спортни зали, сауни, хлебарници, химическо почистване и, несъмнено, православни параклиси. Войниците имат " всички нужни улеснения ", съобщи съветски офицер, поискал анонимност, тъй като не му е позволено да прави изказвания пред медиите.

С изпращането на авиацията си на помощ на режима на Башар Асад в края на септември 2015 година, Москва разреши на хванатия натясно собствен съдружник да натрупа победи над бунтовниците и да си върне контрола над огромни елементи от територията.

Днес руснаците се демонстрират обществено, с патрулите на военната полиция по улиците на сирийските градове или " съветниците ", които към този момент застават пред камерите при образованието на първокласен батальон от войската на Башар Асад покрай Дамаск.

По публични данни в Сирия са дислоцирани 3000 съветски военни плюс самолети, хеликоптери, бойни кораби и подводници. Защитата им се обезпечава от последно потомство системи за противовъздушна защита С-400.

Базата в Хмеймим, построена небрежно край гражданско летище, стана непрекъсната през 2017 година, преминавайки под съветска пълномощия. Същото стана в Тартус: пристанищното оборудване на съветските Военноморски сили се трансформира в непрекъсната военноморска база.

Москва към този момент има контракт за наем на тези бази за 49 години, явен коз за трайното наличие в Близкия изток и практикуване на въздействие, по-специално в контраст на Съединени американски щати.

" Със своите бази Русия укрепи позицията си, само че единствено до момента в който разполага с Башар " Асад, означи Алексей Малашенко, началник научни проучвания в московския Институт за разговор на цивилизациите.

" Никой правоприемник, никое придвижване или група няма да пази толкоз усърдно съветското наличие ", сподели той.

Президентът Владимир Путин прочее бе явен: руснаците ще останат в Сирия до момента в който Москва " има интерес от това ", сподели той през юни 2018 година Благодарение на триумфите си в Сирия и близостта си с Иран Русия още веднъж е главен състезател в района.

Във военно отношение сирийската военна акция, в която са служили над 63 000 съветски военни, разреши да се тестват в действителни условия бойците и модерното въоръжение като ракетите " Калибър " или бомбардировачите с огромен обсег.

С към 100 полета на ден в най-горещия интервал на войната, интервенциите разрешиха и на 90 % от съветските военни водачи да придобият военен опит.

За стабилизирането на сирийския режим и надлежно постигането на продължително наличие Русия обаче би трябвало да се оправи със комплицирания проблем с възобновяване, чиято цена по оценки на Организация на обединените нации е над 400 милиарда $.

В доста градове напъните към този момент дават единствено скромни резултати в конюнктура на западни наказания против Дамаск и нежеланието на интернационалната общественост да финансира следвоенния интервал без автентичен прогрес към политическо решение.

В разрушения от войната град Алепо, втория по величина в Сирия, доставените от Русия кабели за високо напрежение и водопроводни тръби разрешиха възобновяване на електрозахранването и водоснабдяването, само че някогашните размирен квартали не престават да са в отломки.

Задвиженият наскоро политически развой със основаването на Конституционен комитет е с повече от неразбираеми вероятности поради въпроса за бъдещето на Асад, за чието овакантяване упорстват редица локални и интернационалните играчи.

Контролираната от джихадистка формация провинция Идлиб пък е предмет на нежно съглашение сред Москва и Анкара за отбягване на кръвопролитно нахлуване на сирийския режим. Това статукво обаче надали ще трае дълго.

В последна сметка " Русия няма път за излаз. Тактиката й е добра, само че няма никаква тактика. Тя мисли единствено с един ход напред. А какво ще има след това, никой не знае ", сподели Малашенко.

 

Максим Попов от Франс прес
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР