Растенията са не само красиви, но и имат силата да

...
Растенията са не само красиви, но и имат силата да
Коментари Харесай

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Растенията са освен красиви, само че и имат силата да лекуват. От техните лечебни свойства можем да се възползваме по разнообразни способи. Ето няколко от тях.

Храната

Китайците споделят, че храната е лекарство, което може да се приема три пъти дневно. Това важи изключително, в случай че по-голямата част от продуктите на трапезата са растения, т.е. плодове и зеленчуци. Хранителните субстанции от почвата доближават до нас точно посредством тях.

Чрез храносмилането тези растения се трансформират в сила и хранителни субстанции, от които се нуждае тялото, с цел да зареди всяка биологична система, която поддържа живота. Можем да твърдим, че те са мостът сред земята и всяка клетка на тялото. (Животинските протеини също са проводник, само че не пряк. Хранителните субстанции, които си набираме от тях, имат още няколко спирки по пътя и са склонни да се трансформират по време на този развой.)

Градинарството

Растенията с изключение на лекарство за тялото могат да са и от изгода за душевното здраве. Отглеждането на зеленчуци и плодове, както и цветя и билки, успокоява духа. Човек се усеща толкоз задоволен, когато следи по какъв начин дребните кълнове пробиват почвата напролет, или по какъв начин отгледаният на закрито разсад по-късно се трансформира във вкусни домати и чушки. Грижите за градината усъвършенстват самочувствието, укрепват сърцето, понижават напрежението, подтикват секрецията на хормона на щастието, обезпечават на тялото витамин D и даже оказват помощ в битката с непотребните килограми.

Ароматерапията 

Цъфналият люляк, прясно окосената трева или преди малко откъснатият босилек имат характерна миризма, която оказва друго въздействие на мозъка. Счита се, че обонянието е най-силното осезание, когато става дума за събуждането на спомените.

Според теорията на ароматерапията другите аромати се употребяват съгласно това по какъв начин влияят на човешкия организъм. Този тип различно лекуване разчита на обонянието и абсорбиращата функционалност на кожата. Лавандулата да вземем за пример отпуска нервите и усъвършенства съня, цитрусовите аромати ободряват и зареждат с сила, а цветните успокояват, до момента в който евкалиптите, като мента и ментол, отпушват синусите. Лечебната мощ на ароматите е доста фина, само че ефикасна. Установено е, че избрани миризми са в положение да излекуват заболяванията на стресова основа и даже да оказват помощ в оправянето с някои по-леки възпаления.



Билките

Всеки сигурно доста пъти е изпитал лечебната мощ на билките. Те са в основата на редица медикаменти. Учени и фармацевти се ровят в старите книги и изследват това, което е било известно на хората от хилядолетия - растенията са мощно лечебно средство.

Много от тези билки порастват тъкмо пред вратата ви. Например ментата е потребна за очите, успокоява раздразненията и черния дроб. Глухарчето почиства непотребната топлота от тялото и облекчава инфекциите на пикочните пътища. Лайката оказва помощ при настинки и грип, изключително при висока температура. Чаят от тази билка успокоява зачервените и сухи очи, както и главоболието и световъртежа.

Горска терапия

Множество изследвания потвърждават, че прекараното време измежду природата се отразява добре на здравето. Учените потвърдиха, че известната още като „ горска баня “ или шинрин-йоку терапия намалява кръвното налягане, понижава напрежението, укрепва имунитета и пази от депресии.

Според една от теориите разходките измежду дърветата са потребни поради финия мирис, който излъчват растенията, изключително вечнозелените. Ефектът от прекараното време измежду природата е толкоз впечатляващ, че някои лекари даже изискват от пациентите си да посещават локалните паркове или гори.

Дори единствено да седнете на някоя скамейка и да се полюбувате на дърветата ще ви подейства успокояващо след натоварения ден.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР