Растение – древен роднина на тютюна, може да се окаже

...
Растение – древен роднина на тютюна, може да се окаже
Коментари Харесай

Ключов за канадска ваксина срещу коронавируса може да е древен роднина на тютюна

Растение – античен родственик на тютюна, може да се окаже от основно значение за новата ваксина за попречване на ковид, заяви канадската биофармацевтична компания " Медикагоу " (Medicago), основана в Квебек.

Миналата седмица тя разгласи, че е синтезирала сполучливо вирусоподобна парченце (VLP) на ковид единствено 20 дни след приемане на генома на SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква болестта COVID-19). Вирусоподобната парченце (VLP) е отглеждана в никотиана бентамиана – растение, което е античен родственик на тютюна. Синтезирането на вирусоподобната парченце е първата стъпка от създаването на ваксина за ковид COVID-19, след която се организират доклиничните изпитвания за резултатност и сигурност. След приключването им " Медикаго " ще разиска със съответните здравни управляващи и стартирането на клинични изпитвания върху хора на имунизацията. Очаква се това да стане през юли-август тази година.

Компанията обави също по този начин, че ще употребява своята софтуерна платформа за създаване на антитела за SARS-CoV-2 в съдействие с Научноизследователския център за инфекциозни болести на Университета " Лавал " в Квебек, управителен от доктор Гари Кобинджър, който е взел участие в създаването и приложението на ваксина за ебола. Тези антитела за SARS-CoV-2 може да се ползват за лекуване на хора, инфектирани с ковид. Научните проучвания се финансират частично от Канадския институт за медицински проучвания (CIHR).

" Медикагоу " е водеща компания в така наречен растителни технологии и е потвърдила своите качества за бърза реакция при пандемии от грип. През 2009 година компанията създава първата прототипна ваксина за птичия грип H1N1 единствено за 19 дни. През 2012 година тя доставя 10 милиона дози от моновалентната грипна ваксина в границите на един месец за Агенцията за съвременни проучвания в защитата (DARPA) към Американското министерство на защитата.

През 2015 година " Медикагоу " още веднъж сподели, че може бързо да създаде коктейл от моноклонални антитела против ебола за Агенцията за съвременни биомедицински проучвания (BARDA) към Министерство на здравеопазването и обществената политика на Съединени американски щати (HHS).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР