Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната,

...
Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Растежът на обема на парите, циркулиращи в рамките на еврозоната, се ускори

Растежът на размера на парите, циркулиращи в границите на еврозоната, се форсира през септември, като в това време банковото кредитиране за фирмите в района набъбна до нов посткризисен връх, демонстрират данни на Европейската централна банка, съобщи БНР.

През септември банковите заеми за нефинансовите компании набъбнаха на годишна база с 2,5% след покачване с 2,4% през август, достигайки най-високо равнище от юни 2009-а година. В същото време кредитният напредък за семействата стабилизира на равнище от 2,7%, до момента в който годишното движение на напредък на заемите за целия частен бранш също остана на равнище от август от 2,8 на 100.

Въпреки че темпото на напредък на кредитирането към момента е съвсем на половина от това преди международната финансова и икономическа рецесия, днешните данни удостоверяват, че политиката на "евтини пари " на ЕЦБ се отразява положително на кредитирането на действителната стопанска система и на крайните консуматори.

Растежът на паричната маса (индексът М3) в еврозоната се форсира през септември до 5,1% на годишна база от 5,0% през август, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за опазване на темпото на напредък от предходния месец, а на тримесечна осреднена база знакът М3 се увеличи през интервала юли - септември с 4,8%, потвърждавайки осреднената прогноза. По този метод растежът на паричната маса още веднъж стартира да надвишава значимото прицелно равнище на ЕЦБ за нейно покачване с 4,5%, което дава отговор на мандата на Централната банка за ценова непоклатимост.

Трябва да се има поради, че паричният разбор на ЕЦБ е един от двата така наречен "стълба " при установяване на бъдещата парична и лихвена политика, до момента в който другият значителен стопански разбор е обвързван с оценката на Централната банка във връзка с инфлационните опасности. Инвеститорите също по този начин наблюдават деликатно данните за кредитирането, защото стопанската система в еврозоната е мощно подвластна от банковото финансиране.

Днешните положителни данни за растежа на фирменото кредитиране и на паричната маса в еврозоната са факт единствено няколко часа преди края на значимото съвещание на ЕЦБ, на което банката би трябвало да вземе решение за бъдещето на нейната стратегия за покупки на еврооблигации, известна като "количествени удобства ".

Очаква се ЕЦБ да остави непроменени актуалните рекордно ниски лихвени ставки, само че в това време да показа проект за понижаване на размера на ежемесечните покупки на активи от началото на 2018-а година (до 30 - 40 милиарда евро от актуалните 60 милиарда евро?) при удължение на периода на деяние на програмата за "количествени удобства " (с нови 6, 9 или 12 месеца?).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР