Растежът на кредитирането на компании от Еврозоната е скочил миналия

...
Растежът на кредитирането на компании от Еврозоната е скочил миналия
Коментари Харесай

Кредитирането в Еврозоната е достигнало най-високото си равнище след кризата

Растежът на кредитирането на компании от Еврозоната е скочил предишния месец до най-високото си ниво след рецесията, а по-широк индикатор за циркулирането на парите в еврозоната, който постоянно подсказва бъдещата интензивност, е скочил ненадейно, заяви през днешния ден Европейската централна банка (ЕЦБ), представена от Ройтерс.

Растежът на кредитирането за нефинансови корпорации се е ускорил до 4,1 % през юни по отношение на 3,7 % през май, което е най-бързият ритъм от средата на 2009 година. Кредитирането на семействата в същото време е останало устойчиво на ниво 2,9 %, заяви ЕЦБ в постоянното си месечно изказване.

Чрез покупката на облигации за 2,6 трилиона евро (3,04 трилиона долара) за интервал от близо четири години ЕЦБ се пробва да поддържа ниски лихвите и да подтиква кредитирането, с цел да се даде подтик на растежа и да се увеличи инфлацията.

Макар напъните на институцията като цяло да са възнаградени икономическият напредък през последните месеци се позабави и растежът на кредитирането отслабна, което подсказва, че цикълът на напредък на валутния съюз е достигнал връхната си точка.

Безработицата обаче се намалява, а опасността от дефлация е отблъсната. Това накара ЕЦБ предишния месец да разгласи, че ще постави завършек на изкупуването на облигации до края на лятото на 2019 година.

Годишният напредък на индикатора за парично предложение М3, който частично отразява количеството пари, пуснати от ЕЦБ, е повишен с 4,4 на 100, изпреварвайки упованията за напредък от 4 на 100, колкото беше и предишния месец.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР