Растежът на китайската икономика през 2022 г. е бил на

...
Растежът на китайската икономика през 2022 г. е бил на
Коментари Харесай

Икономическата 2022 г. - сред най-слабите за Китай от половин век насам

Растежът на китайската стопанска система през 2022 година е бил на едно от най-ниските равнища от близо половин век поради връщането на противоепидемичните ограничения и срутва на имотния пазар, съобщи " Ройтерс ". Това ще наложи въвеждането на повече ограничения за поддръжка през тази година, отбелязва организацията.

Ръстът на Брутният вътрешен продукт през октомври-декември е 2,9% на годишна база при 3,9% през третото тримесечие, само че въпреки всичко е по-добре от второто (0,4%) и от упованията на пазара (1,8%). За цялата 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт е 3%, което е много по-слабо от заложената от държавното управление цел от 5,5% и изключително от резултата през 2021 година - 8,4%. Редица индикатори като индустриалното произвеждане бележат закъснение през последните месеци от 2022 година
 Рекорден търговски оборот сред Русия и Китай през 2022 година
Рекорден търговски оборот сред Русия и Китай през 2022 година

През декември двустранната търговия се сви, само че упованията са това да бъде кратковременно

Ако се изключи 2020 година, през която пандемията стартира и китайската стопанска система записва единствено 2,2% растеж, то данните за миналата година са най-лошите от 1976 година насам - последната година на Културната гражданска война.

Според анализаторите общият стопански подтик в Китай остава слаб дори след отхвърли от политиките на " нулев Коронавирус ", поради които имаше митинги в страната. Сега броят на новозаразените е висок и това може да удари по растежа в кратковременен проект - а от интензивността на потребителите зависи доста при актуалната недобра обстановка на имотния пазар и слабото световно търсене.

Демографска рецесия

Отново през днешния ден Националното статистическо бюро на Китай оповести и данните за популацията на страната. От тях излиза наяве, че китайците понижават - за първи път от шест десетилетия. В края на 2022 година в Китай живеят 1,412 милиарда души - с 850 000 по-малко от година преди този момент. За последно страната е имала такова население през 1961 година, когато е била измъчвана от апетит.

Този исторически поврат ще има резултат както върху стопанската система на страната, по този начин и върху целия свят. Според специалисти от Организация на обединените нации популацията на Китай ще се стопи със 109 млн. души до 2050 година - тройно по-голям демографски удар спрямо миналата им прогноза от 2019 година
 Световното население към този момент е над 8 милирада: какъв брой са богатите и какъв брой са бедните?
Световното население към този момент е над 8 милирада: какъв брой са богатите и какъв брой са бедните?

Неравенството сред небогати и богати в Европейски Съюз е най-голямо в България

Китайските специалисти се притесняват, че страната им ще " остарее " преди да забогатее поради намаляващото население в дейна възраст и повишаващите се разноски за опазване на здравето и обществени услуги за възрастните - обстановка, която виждаме да вземем за пример в Япония.

Така е все по-вероятно през 2023 година Индия да стане най-населената страна в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР