Растежът на българската икономика ще се забави до 2,1% през

...
Растежът на българската икономика ще се забави до 2,1% през
Коментари Харесай

По-висока инфлация и забавяне на растежа, сочи пролетната икономическа прогноза на ЕК

Растежът на българската стопанска система ще се забави до 2,1% през 2022 година и 3,1 на 100 - през 2023 година Това се показва в пролетните стопански прогнози на Европейската комисия, публикувани в понеделник.

При предходните прогнози, оповестени през февруари, Европейска комисия залагаше на растеж на родния ни БВП от 3,7% за актуалната година и 3,9 на 100 - за идната.

Високата инфлация е тласкана нагоре от цените на силата и суровините, като се чака повишението на потребителските цени да доближи 11,9% през актуалната година, след което да намалее до 5 на 100 през 2023 година, написа още в прогнозите.

При февруарската си прогноза Европейска комисия очакваше инфлацията в страната ни през настоящата година да се форсира до 6,3 на 100, след което да се забави до 3,9 на 100 през 2023 г.

През 2022 година се чака се растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 2,1 %, заради по-бавното повишаване на вътрешното и външното търсене, предвижда Брюксел.

Като се има поради високата енергийна активност на стопанската система ни, компаниите, изправени пред наклонността за високи цени на силата и суровините, се чака да отговорят на шока, провокиран от възходящите им разноски, като лимитират растежа на номиналните заплати на своите чиновници и отсрочват решения за наемане на работна мощ и вложения. Като цяло се чака реакцията на бизнеса да докара до по-ниска капиталова интензивност, съгласно икономическите прогнози.

По-ниските нива на частни вложения се предвижда да бъдат изцяло обезщетени от обществени вложения, подкрепени от фондовете на Механизма за възобновяване и резистентност, напомня Еврокомисията.

Очаква се растежът на частното ползване да се забави доста до 2,8 % през тази година и леко да се усили до 3 % през идната година. Забавянето на потребителските разноски през 2022 година е обвързвано с предстоящите внезапни нараствания на цените, които се допуска, че ще подкопаят действителния наличен приход на семействата.

Агресивната война на Русия против Украйна и последвалите наказания против съветската стопанска система слагат спомагателни провокации пред индустриалния бранш на България, предизвестяват специалистите от Европейска комисия.

Директната експозиция на износа на български артикули към Русия и Украйна е релативно лимитирана - 1,3 % за всяка от двете страни през 2021 година, напомня Еврокомисията.

Въпреки това, цялостният отрицателен резултат на войната върху външното търсене се планува да ограничи динамичността на износа. Прекратяването на доставките на природен газ за България от страна на " Газпром " в края на април се чака да бъде обезщетено посредством различни източници, което ще докара до еднократно нарастване на цените на газа, написа в отчета.

През 2023 година се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира, подсилен от засилените обществени вложения, финансирани от Механизма за възобновяване и резистентност, и усъвършенстваната вероятност пред външно търсене.

Очаква се пониженият интензитет на наемане на чиновници да докара до стабилизиране на равнищата на безработица при малко под 5 %. Ситуацията на пазара на труда ще усъвършенства позицията на работодателите при преговорния развой със чиновниците, оставяйки заплатите да порастват под равнищата на нарастване на потребителските цени. Не се чака хората, бягащи от войната в Украйна, неотложно да се интегрират на пазара на труда, изключително в подтекста на понижения интензитет на наемане на нови чиновници, сочи икономическата прогноза.

Очаква се обаче да се усили търсенето на артикули, услуги и настаняване.

Съотношението на държавния дълг на България се допуска да нарасне нищожно до 25,3 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и с ново нарастване до 25,6 % през 2023 година заради предстоящите непрекъснати дефицити, приключват прогнозата си специалистите на Европейска комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР