Растежът на българската икономика ще се забави до 2,1 процента

...
Растежът на българската икономика ще се забави до 2,1 процента
Коментари Харесай

ЕК с прогноза за скок на инфлацията у нас и забавяне на икономическия растеж

Растежът на българската стопанска система ще се забави до 2,1 % през 2022 година спрямо регистрираните 4,2 % през 2021 година, след което ще се форсира до 3,1 % през 2023 година, когато се планува и последователното закъснение на инфлацията. Това гласят пролетните стопански прогнози на Европейската комисия (ЕК), публикувани през днешния ден.

Оценката е понижена по отношение на предходните зимни прогнози , оповестени през февруари, когато Европейска комисия залагаше на растеж на родния ни БВП от 3,7 % за актуалната година и 3,9 % за 2023 година

Високата инфлация е тласкана нагоре от цените на силата и суровините, като се чака повишението на потребителските цени да доближи 11,9 % през актуалната година, след което да намалее до 5 % през 2023 година, написа още в прогнозите.

При февруарската си прогноза, Европейска комисия очакваше инфлацията в страната ни през настоящата година да се форсира до 6,3 на 100, след което да се забави до 3,9 на 100 през 2023 година

Също по този начин се планува общественият фискален баланс на страната да се възвърне постепенно, достигайки недостиг от 3,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и 2,4 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година

През 2022 година ценовият напън и обвързваният с него развой на промяна на цените се чака да натежат върху потреблението на семействата, до момента в който нарасналата неустановеност пред бизнес средата - да повлияе отрицателно на частните вложения, съгласно прогнозите на Еврокомисията.

Очаква се резултатът от последователното унищожаване на множеството ограничения, свързани с подкрепяне на наранени от пандемията от ковид и нейните последици публични групи, да бъде отчасти обезщетен от ограниченията, въведени в отговор на високите цени на силата, помощта за хората, бягащи от войната в Украйна и актуализации на пенсиите.

По-нисък напредък на фона на мощен ценови напън

През 2021 година икономическата интензивност се възвърне от рецесията, подбудена от пандемията от ковид на фона на постоянния напредък на частното ползване и мощното възобновяване на износа на артикули, написа в отчета си Европейска комисия.

Инвестициите понижиха заради високата неустановеност. С световното повишаване на цените на силата вътрешната инфлация стартира да се форсира през втората половина на 2021 година

През 2022 година се чака се растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 2,1% , заради по-бавното повишаване на вътрешното и външното търсене, предвижда Брюксел.

Като се има поради високата енергийна активност на стопанската система ни, компаниите,  изправени пред наклонността за високи цени на силата и суровините, се чака да отговорят на шока, провокиран от възходящите им разноски, като лимитират растежа на номиналните заплати на своите чиновници и отсрочват решения за наемане на работна мощ и вложения. Като цяло се чака реакцията на бизнеса да докара до по-ниска капиталова интензивност, съгласно икономическите прогнози.

По-ниските нива на частни вложения се предвижда да бъдат изцяло обезщетени от обществени вложения, подкрепени от фондовете на Механизма за възобновяване и резистентност, напомня Еврокомисията.

Очаква се растежът на частното ползване да се забави доста до 2,8% през тази година и леко да се усили до 3% през идната година. Забавянето на потребителските разноски през 2022 година е обвързвано с предстоящите внезапни нараствания на цените, които се допуска, че ще подкопаят действителния наличен приход на семействата.

Агресивната война на Русия против Украйна и последвалите наказания против съветската стопанска система слагат спомагателни провокации пред индустриалния бранш на България, предизвестяват специалистите от Европейска комисия.

Директната експозиция на износа на български артикули към Русия и Украйна е релативно лимитирана - 1,3 % за всяка от двете страни през 2021 година, напомня Еврокомисията.

Въпреки това, цялостният отрицателен резултат на войната върху външното търсене се планува да ограничи динамичността на износа. Прекратяването на доставките на природен газ за България от страна на " Газпром " в края на април се чака да бъде обезщетено посредством различни източници, което ще докара до еднократно нарастване на цените на газа, написа в отчета.

През 2023 година се чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира, подсилен от засилените обществени вложения, финансирани от Механизма за възобновяване и резистентност, и усъвършенстваната вероятност пред външно търсене.

Търсенето на работна ръка ще е в застой

Очаква се пониженият интензитет на наемане на чиновници да докара до стабилизиране на равнищата на безработица при малко под 5 %. Ситуацията на пазара на труда ще усъвършенства позицията на работодателите при преговорния развой със чиновниците, оставяйки заплатите да порастват под равнищата на нарастване на потребителските цени. Не се чака хората, бягащи от войната в Украйна, неотложно да се интегрират на пазара на труда, изключително в подтекста на понижения интензитет на наемане на нови чиновници, сочи икономическата прогноза.

Очаква се обаче да се усили търсенето на артикули, услуги и настаняване.

Висока инфлация, тласната нагоре от цените на силата и суровините. Очаква се инфлацията на потребителските цени да доближи 11,9 % през актуалната година, след което да намалее до 5 % през 2023 година, съгласно Европейска комисия.

Предвижда се всички съставни елементи на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) да покажат мощно нарастване през 2022 година Също по този начин се предвижда инфлацията на цените на силата да се форсират доникъде на годината и по-късно последователно да намалеят, като даже стигнат на негативни стойности през 2023 година, следвайки със забавяне упования еволюционен спад на интернационалните цени на петрола и газа. Високата годишна инфлация на храните през актуалната година се дължи на мощното нарастване през първото тримесечие и предстоящата динамичност при интернационалните цени на питателните артикули и силата, пишат специалистите от Европейска комисия.

Инфлацията на услугите се тласка нагоре от шокове, свързани с разноските в превоза. По-високите цени на неенергийните промишлени артикули ще се усилят под натиска на разноските и по-високи цени на вносните артикули, предвижда отчетът.

Възстановяване на бюджетния баланс се задава, само че бавно 

Данните за бюджетният недостиг по консолидираната фискална рамка се планува да се усъвършенства минимално през 2022 година, достигайки недостиг от 3,7% от Брутният вътрешен продукт , по отношение на равнищата от 4,1% регистрирани през година по-рано. 

Докато разноските свързани с множеството ограничения, въведени за облекчение на следствията от пандемията, последователно спадат като дял от Брутният вътрешен продукт: от 4,3% през 2021 година до 1,8% през 2022 година, новите ограничения в отговор на високите цени на силата и военната експанзия на Русия против Украйна предотвратяват по-рязкото възобновяване на фискалния баланс, сочат прогнозните данни.

Освен възходящите фискални разноски, свързани с хората, бягащи от Украйна, и ограниченията, подхванати в отговор на високите цени на силата, разширението на схемите за поддръжка на бизнеса и измененията в пенсионната система не престават да тежат върху обществените финанси. Въпреки това дефицитът евентуално ще спадне до 2,4% през 2023 година на фона на позитивното влияние на вложенията по Механизма за възобновяване и резистентност върху българската стопанска система и последователното унищожаване на пандемичните рестрикции.

Съотношението на държавния дълг на България се допуска да нарасне нищожно до 25,3% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и с ново нарастване до 25,6% през 2023 година заради предстоящите непрекъснати дефицити, приключват прогнозата си специалистите на Европейска комисия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР