Растежът на американската икономика се е забавил рязко от януари

...
Растежът на американската икономика се е забавил рязко от януари
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ е нараснала с едва 1,1 на сто през първото тримесечие, което е знак за забавяне

Растежът на американската стопанска система се е забавил внезапно от януари до март, достигайки годишен ритъм от едвам 1,1 на 100, защото високите лихви са засегнали имотния пазар, а фирмите са понижили запасите си, съобщи Асошиейтед прес.

Днешната първа оценка на американското комерсиално министерство сочи, че нарастването на брутния вътрешен артикул (БВП) се е забавило след напредък от 3,2 на 100 от юли до септември и 2,6 на 100 от октомври до ноември. 

Забавянето отразява въздействието на нападателната политика за повдигане на лихвите на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, целяща да удържи инфлацията. Американската централна банка е повишила девет пъти главната рента през предходната година.

Очаква се скокът на разноските по заемите да потопи стопанската система в криза по някое време тази година. Въпреки че инфлацията се е намалила по отношение на достигнатия 40-годишен най-много предходната година, тя продължава да е над поставената от УФР цел за 2 на 100.

Пазарът на жилища, който е изключително уязвим към по високите лихви по заемите, също е бил съществено обиден. Много банки са стегнали стандартите си за разпределяне на заеми след банкрута на две огромни банки в Съединени американски щати предишния месец, което е направило още по-трудно взимането на заем за пазаруване на къща или автомобил, както и за разширение на бизнеса.

Анализатори предвидиха, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще нарасне с годишен ритъм от 1,9 на 100 от януари до март, съгласно изследване на " ФактСет " (FactSet), само че прогнозите им не се оправдаха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР