Расте цената на зехтина. Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната

...
Расте цената на зехтина. Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване от 120% на зехтина

Расте цената на зехтина. Със 120 % е поскъпнала тазгодишната продукция в Гърция в съпоставено с година по-рано. Количествата обаче непрестанно понижават. Производителите описват, че нямат продукция, а всичките тези проблеми водят до злоупотреби и фалшификации. Така избирайки зехтин от магазина, може да се окаже, че сме се снабдили с доста по-различен артикул.
За да познаваме същинския зехтин са нужни доста познания, опит и време. И отново можем нещо да пропуснем, споделя Папуцис Янис - производител на зехтин в Серес. " Има някои обичайни способи, известни са някои техники, само че истината е, че един зехтин може да се потвърди, че е същински единствено в случай че мине лабораторен разбор, Иначе някои го познават по цвета, по миризмата, по усета, само че това нормално е мъчно. Много постоянно производителите поставят зехтина в тъмни съдове, с цел да не се влия потребителя от цвета. Но съгласно мен и това не е истина – че хубавият зехтин наложително е с мрачен цвят. Едно е несъмнено, в случай че цената е доста ниска, значи има нещо подозрително ", споделя той.
У нас тези техники за различаване са непопулярни. Случая с фабриката с подправен зехтин в Солун кара хората да са по-внимателни, само че нищо повече. " Олио смесено със зехтин продават за зехтин, само че аз няма да го разпозная. Иначе употребявам зехтин, само че може би мога да го различа по гъстотата ", изяснява покупател. За мнозина е мъчно за различаване, тъй като всички цветове са идентични. А зехтинът не стопира да подвига цената си. В Гърция той гони върхове.
" В момента в Гърция индустриалната цена на зехтина приблизителнo e 8-9 евро, по-късно до търговеца стига на към 10 евро, a след това до супермаркета ще мине през още две ръце и ще нарастне още за крайния консуматор. Цената от предходната до тази година е съвсем 100% по-висока и повода е, че тази година няма произвеждане ", споделя Янис.
А пониженото произвеждане подсигурява повишение на цената. Което е повече от явен знак - има черен пазар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР