Расте, но не старее! Девизът на София вече все по-добре

...
Расте, но не старее! Девизът на София вече все по-добре
Коментари Харесай

Блок до блок: НСИ отчита пореден ръст на новите жилища в София

Расте, само че не старее! Девизът на София към този момент все по-добре приляга на града. Доказателство за това е и последната статистика на Националния статистически институт (НСИ), съгласно която въведените в употреба новопостроени жилищни здания не стопират да се усилват.

През четвъртото тримесечие на 2023 година в София са въведени в употреба 267 здания с 1823 жилища в тях. Това е нарастване, въпреки и много нищожно в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, когато нововъведените здания в употреба са били 262. За следващо тримесечие София-град е и районът с максимален брой въведени в употреба новопостроени жилищни здания.

Челната тройка по този индикатор се запълва от Пловдив (230 здания с 636 жилища) и Варна (174 здания с 1 390 жилища в тях).

На другият полюс пък са Видин и Смолян-област. В крайдунавския град има въведени в употреба 3 здания с 4 жилища, а в Смолян данните демонстрират 4 здания с 9 жилища.

 Карта въведени в употреба жилища
Какво демонстрира статистиката?
Интересна наклонност, която се вижда, е, че се строят по-малко на брой кооперации, само че с повече жилища в тях.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) броят на въведените в употреба жилищни здания през четвъртото тримесечие на 2023 година е 1 529, а новопостроените жилища в тях са 6 350. Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година постройките са с 57 по-малко, или с 3.6%, а жилищата в тях се усилват с 1 101, или с 21%.

От въведените в употреба новопостроени жилищни здания през четвъртото тримесечие на 2023 година със стоманобетонна структура са 76.8%, с тухлена – 19.5%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (78.3%), следвани от жилищните кооперации (14.1%).

В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2022 година се следи нарастване в броя на новопостроените жилищни кооперации, постройките от разбъркан вид и вилите, до момента в който броят на къщите понижава.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР