Расте недоволството сред работещите в неплатен отпуск, които искат да

...
Расте недоволството сред работещите в неплатен отпуск, които искат да
Коментари Харесай

Каква помощ получават пуснатите в неплатен отпуск от държавата?

Расте недоволството измежду работещите в неплатен отпуск, които желаят да се възползват от мярката „ Запази ме “. Според нея наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. отплата за всеки ден в неплатен отпуск.

Мария Петрова е била сервитьорка в един от затворените заведения за хранене в Поморие. Тя е без работа публично от понеделник, защото ресторантът затворил в петък. Поискала да се възползва от безвъзмездната помощ от 24 лв. дневно.

„ Реално обаче през днешния ден отивам при счетоводителката и се оказва, че за месец декември, откакто бъдем утвърдени като ресторант за тази помощ, ние ще получим само 12 лв., тъй като сме на 4 часа поради COVID-19. Ще получим само 12 лв. дневно, което действително е за 30-ти ноември - за месец ноември деня, в който не сме работили “, изяснява дамата пред БТВ.

Иначе казано, тя остава с 12 лева до Коледа. За месец декември парите ще може да получи през януари, когато се надява към този момент да се е върнала на работа и то в случай че компанията бъде утвърдена.

„ На нас тази помощ ни е нужна в този момент, когато сме без работа, без никакви приходи и няма по какъв начин да си платим сметките. Обещават ни помощта, дават обещание ни всичко и най-после се оказва, че отново ние сме излъганите “, разяснява Мария.



Тя не смее и да си намерения за празниците.

„ Имам дете, какъв подарък ще му поднеса тази година? “, пита през сълзи дамата.

От Агенцията по заетостта разясняват пред БТВ, че се работи по това поръчките на работодателите, чиито бизнеси са затворени след 27 ноември, да бъдат събирани и обработвани предплатено. Компенсациите за техните чиновници най-вероятно щели да се изплащат след 20 декември.

„ Няма заплаха чиновниците, които са пуснати в неплатен отпуск през декември да останат без пари, защото практиката е работните заплати за ноември да бъдат изплащани в края на месеца или при започване на декември “, означават още от организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР