Расте броят на загиналите при ракетният удар по гарата в

...
Расте броят на загиналите при ракетният удар по гарата в
Коментари Харесай

Най-малко 50 убити след ракетения удар в Краматорск

Расте броят на починалите при ракетният удар по гарата в Краматорск. Потвърдено е, че жертвите са към този момент 52, а ранените – 109, заяви началникът на Донецката регионална военна администрация Павел Кириленко, представен от украинската осведомителна организация УНiАН.

Има умряли и при вражеския обстрел в други градове в района, добави той.

„ В Авдиевка руснаците убиха 5 цивилни. Четиричленно семейство е измежду жертвите им. Друг човек почина в Угледар. Двама са ранени при офанзивите в Авдиевка, един - в Красногоровка и 1 в Угледар. Точният брой на жертвите в Мариупол и Волноваха към момента е невероятно да се откри “, добави Кириленко.

Според него по време на ракетния удар по гарата в Краматорск е имало хиляди хора, защото продължава евакуацията на украинците от Донецка област към по-безопасните западни региони в Украйна.

Ракетата „ Точка-У “, която е употребена за офанзивата в Краматорск, не била към този момент на въоръжение в съветската войска
Възникнаха обаче разногласия кой е нанесъл ракетния удар по гарата в Краматорск, защото „ Точка-У “ към този момент не били на въоръжение в съветската войска.

Руските окупатори избраха такива ракети, с цел да обвинят Украйна за убийството на цивилни, сподели пред украинската телевизия Апостроф военният специалист Олег Жданов.

„ Те преднамерено избират такива оръжия, с цел да ни обвинят. Остатъците от ракетата, които се виждат на фотографията, в действителност са от „ Точка-У “. Това не е Искандер. Знаем, че въоръжените сили на Русия, когато ракетите " Калибър " свършат, ще извадят „ Точка-У “ от склада. Има доста доказателства, че тази ракетна система към момента се употребява от руснаците “, добави той.

Според него елементарно може да се потвърди кой е блъснал гарата в Краматорск, като се откри посоката на полета и мястото, от което е изстреляна ракетата.

„ Ракетата има сериен номер. По него може да определим датата на нейното произвеждане “, съобщи Жданов.

Междувременно от Министерството на защитата на Съединени американски щати оповестиха, че по мирните поданици в Краматорск с „ Точка-У “ са стреляли руснаците.

От Пентагона също по този начин считат, че с цел да нападна Краматорск, Русия ще употребява 18-та мотострелкова дивизия, която е била образувана през 2021 година.

Според Юрий Подоляка ударът е бил нанесен от 120 км от югозапад, където няма други войски, с изключение на украински
В Краматорск е осъществено извънредно закононарушение, разяснява роденият в Суми боен специалист, публицист и блогър Юрий Подоляка.

„ Украинската армия използваха против гарата в град Краматорск, който е под техен надзор, оперативно-тактическа ракета „ Точка – У “ и естествено упрекнаха съперника си. Когато се случи това, щатният пропагандист на режима в Киев Алексей Арестович разгласи, че ударът е нанесен с съветска ракета „ Искандер “. Явно е избързал, тъй като се оказа, че ракетата е „ Точка – У “, а такива на територията на Украйна руснаците нямат. Затова се наложи на управляващите в Киев бързо да си трансформират версията. Според тях руснаците са употребявали тази ракета, с цел да обвинят Украйна “, добави той.

„ Тока-У “ е руска тактическа квазибалистична/балистична ракета с дребен обхват. Тя е с обхват от 120 км. Такива имало и в България.
ТЕМА преди 18 минути 72 преди 12 часа 2238 преди 14 часа 1741
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР