Расте броят на протестиращите в „Български пощи“ ЕАД. Все повече

...
Расте броят на протестиращите в „Български пощи“ ЕАД. Все повече
Коментари Харесай

Протестиращите служители на Български пощи искат оставки


Расте броят на протестиращите в „ Български пощи “ ЕАД. Все повече чиновници на държавното дружество афишират гладна стачка.
До през вчерашния ден (7 август) след обед 10 чиновници на "Български разменно-сортировъчен център " (БРСЦ) са оповестили, че се причисляват към митинга на Златка Младенова, която на 30 юли първа разгласи, че ще гладува, защото е лишена от парите за клас прослужено време и са спрели ваучерите ѝ за храна. Освен това Младенова, която е водач на организацията на синдиката "Защита " в предприятието, изиска оставката на принципала на държавното сдружение - министър Ивайло Московски, тъй като "толерира дейностите на "Български пощи ", а съзнателно санкционира нея и съидейниците ѝ за изразения митинг против неприятното ръководство ".
Към стачката се причисляват и чиновници в централата на „ Български пощи “, които настояват, че проблемите в сдружението са систематични и не са лимитирани само в разменно-сортировъчния център. Според стачкуващите става дума освен за ограничение на синдикални права и гонене на "непокорни " синдикалисти, само че също и за корупционни практики, покровителствани от управлението на компанията в лицето на изпълнителния шеф Деян Дънешки и принципала – министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.
Оказва се, че един от най-големите работодатели в страната, държавно дружество, пробва да лиши от съществени права своите работещи български жители. Това съобщи заместник-председателят на протестиращия профсъюз Милена Атанасова, която е и специалист по групово трудово договаряне. По думите ѝ ръководителят на "Български пощи " ЕАД се оказва "лъжец и манипулатор ", който надменно нарушава трудовия закон. След интервенция на "Главна ревизия по труда " (ГИТ), ваучерите са били възобновени на хората. Дразнещо и надменно е, че се протяга ръка на съществени трудови права и на съществени цивилен права за свободно синдикално сдружаване, разяснява още Атанасова. Според нея ръководителят на едно от най-големите държавни предприятия показва безочливо посягане върху съществени права.
"Стигнах до това решение в резултат на нееднократен тормоз от страна на работодателя - прекъсване на ваучерите, лишаване на класа и лишаване на четири дни от отпуската. Не мога да имам вяра на приказки. Не знам, каква гаранция иска ми се даде, че този тормоз ще престане. Никой не ми подсигурява, че възнагражденията ми няма да бъдат спрени ", сподели Златка Младенова пред публицисти. "Моите претенции са чисто синдикални и аз няма да престана да недояждам, до момента в който не ми бъде обезпечено от управлението, че ще се преразгледат заплатите на чиновниците на "Български пощи ". Чудя се на търпението на сътрудници, които живеят с тази извънредно ниска заплата. Моята стачка продължава, тъй като желая цялостна финансова проверка за последните пет години, инспекция на всички контракти, които са подписани, и желаеме унищожаване от дотацията от 60 000 лева, които се дават на останалите синдикати. Мога да недояждам още, само че усещам, че няма да устоя доста ", разяснява още Младенова.
"Искам среща с премиера. Искам някой на високо равнище, че ще ни подсигурява, че тази неща ще бъдат изпълнени. Искаме оставката на управлението на "Български пощи ", безапелационна бе Златка Младенова. Разбирате за какво към този момент управлението на синдикалната организация е преследвано. "Български пощи " работи на загуба и все пак е субсидирана от страната, от всички български данъкоплатци. Това съобщи Здравко Михайлов, чиновник на основно ръководство на „ Български пощи “ и ръководител на националната организация на „ Защита “. "За нас не е безразлично по какъв начин се разходват тези пари. Искаме да дадем публичност, тъй като тази принуда е в целия държавен и общински бранш. Картинката на всички места е една и съща ", безапелационен бе Михайлов.
Убеден съм, че стачкуващите чиновници са почтени чиновници и това е последният им опит да се преборят с проблемите в "Български пощи ". Това съобщи Петър Иванов, някогашен чиновник на „ Български пощи “, който разясни, че проблемите в пощите са доста. "Работил съм задоволително, с цел да знам, че щатът в "Българки пощи " е ужасно раздут и има чиновници, които получават петкратно по-високи суми.
В "Български пощи " управлението прикрива доста проблеми за да не се дава публичност. Един от проблемите е, че се отварят колета на жители и се нарушава неприкосновеността на пратките. Информирал съм ДАНС, прокуратурата и управлението и по-късно бях отхвърлен от работа. Много пощенски станции са се трансформирали в бакалници, съобщи още Иванов.
Междувременно представители на други синдикати в сдружението влязоха в спор със профсъюз "Защита " по време на конференцията, като двете страни си размениха взаимни обвинявания./actualno.com

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР