Расте броят на жертвите на смъртоносните вълни цунами в Индонезия.

...
Расте броят на жертвите на смъртоносните вълни цунами в Индонезия.
Коментари Харесай

Над 373 станаха жертвите на смъртоносните вълни цунами в Индонезия

Расте броят на жертвите на смъртоносните талази цунами в Индонезия. Те убиха минимум 373 души, ранени са повече от 1400 души на островите Ява и Суматра, съобщи Ройтерс.

" 1459 души са ранени, а 128 остават безследно изчезнали ", се споделя в изказване на представителя на индонезийската работа за реакция при бедствия.

Според представителя на националната организация по търсене и избавяне Фахризала цунамито е засегнало 17 региона от провинциите Бантен на остров Ява и Лампунг на остров Суматра. В Зондския пролив сред двата острова се намира вулканичният остров, на който изригна вулканът Кракатау и точно това се счита за причина за цунамито, заяви пред публицисти началничката на организацията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати, представена от ДПА.

Снимка: Reuters

Тя сподели, че особено образуван екип от специалисти е стигнал до умозаключение, че бедствието, блъснало двете страни на Зондския проток сред островите Ява и Суматра, е било провокирано от комплицирано естествено събитие.

" Цунамито е заобиколен резултат от изригването на Кракатау ", сподели тя.

Снимка: Reuters

Първоначално организацията заяви късно в събота, че огромните талази са били породени от труса и в допълнение засилени от пълнолунието, само че по-късно сподели, че те са провокирани от това, че голям земен масив от западната част на вулкана се е свлякъл в морето вследствие на изригването.

Вулканът изригна в 21:03 ч. (14 ч. по Гринуич) в събота, а вълните цунами доближиха крайбрежията на Бантен и Лампунг 24 минути по-късно.
Цунами връхлетя Индонезия, над 220 души са починали Стотици жилища са разрушени, ранените са над 700
Карнавати заяви още, че управляващите са записали лек вулканичен трус, който се равнявал на земетресение с магнитуд от 3,4 по скалата на Рихтер. Именно този трус довел до срутване в морето на земна маса, покриваща 64 хектара от скатовете му.

Снимка: Reuters

Тя уточни, че управляващите не са били в положение да засекат опасността , тъй като системата за предизвестие разпознава единствено евентуални талази цунами, провокирани от трусове, а не такива, които са резултат от подводни земни свличания или вулканични изригвания.

Снимка: Reuters

Очаква се броят на починалите да нарасне, заяви по-рано през днешния ден Националната организация за справяне с бедствия. 11 687 души са били принудени да изоставен домовете си.

Снимка: Reuters

За най-тежко потърпевш към този момент се счита регионът Пандегланг на западния бряг на остров Ява, само че избавителните екипи към момента не могат да доближат до всички наранени региони, тъй като пътищата към тях са блокирани от отломки и наноси, довлечени от цунамито.

От българското Министерство на външните работи оповестиха, че няма потърпевши българи.

Снимка: Reuters

Местни поданици описват, че всичко се случило за секунди. „ Бях у дома и гледах телевизия. Чух тътнеж, първо си помислих, че е вятърът. Отворих вратата и водата ме отнесе. Едвам съумях да се измъкна, цяло знамение е, че към момента съм жива”, показа очевидец на естественото злополучие.

Снимка: Reuters

Това е второто смъртоносно цунами, засегнало Индонезия тази година. Преди 14 години на 26 декември страната беше ударена от най-смъртоносната вълна, която лиши живота на 226 000 души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР