Ръстът в цените на топлоенергия, ток, вода и газ за

...
Ръстът в цените на топлоенергия, ток, вода и газ за
Коментари Харесай

2/3 от работещите не успяват да достигнат необходимите доходи за нормална издръжка на живота

Ръстът в цените на топлоенергия, ток, вода и газ за битови потребности в България е приблизително към 40%, само че най-голямо е повишаването при главните хранителни артикули като захар, месо, мляко, тестени произведения, при които скокът е с към 10% и през последното тримесечие.

Много от стойностите се диктуват от международните стокови тържища, само че в България цените даже на съществени хранителни артикули стават към този момент обществено непоносими – сочи изследване на потребителските цени и заплатата за прехрана за третото тримесечие на 2022 година, извършено от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, съобщи БНР.

Само захарта за година е нараснала цената си с над 60% в комерсиалната мрежа. Така на процедура за естествен живот у нас към този момент са нужни с 20% повече средства за прехрана на човек от семейството, в съпоставяне със септември месец през 2021 година – пресмятат икономистите от КНСБ.

Това значи, че един работещ, който се устоя самичък в домакинство, би трябвало да получава чист приход не по-малко от 1300 лева За естествен живот в България на тричленно домакинство с дете до 14 години, приемливата сума е не по-малко от 2370 лева, пресмятат специалистите. Но статистиката от август демонстрира, че близо 1 млн. 800 хиляди работещи българи живеят с приходи, по-ниски от горепосочените. Това значи, че 2/3 от работещите в страната не съумяват да доближат нужните приходи за естествена прехрана на живота в България сега.

По данни на КНСБ за една година броят на работещите българи, които не могат да доближат прага на нужния приход за прехрана на домакинство се е нараснал със 100 хиляди.

" През последното тримесечие най-бързо порастват цените на енергоносителите – с 5%, а при питателните артикули с близо 3% " е нарастването " – уточни Виолета Иванова, специалист от Института към КНСБ:

" Възходяща наклонност в цените на горивата и на съществени хранителни артикули слага пред съществено тестване българските семейства, изключително поради зимния отоплителен сезон. Според извършени няколко социологически проучвания наскоро  76% от българите се тормозят дали ще могат да си заплащат битовите сметки през зимата, а 46% дават отговор, че максимален проблем е ценовият потрес и неспиращата инфлация, с която се сблъскват в магазините. Това терзание е обяснимо, тъй като виждаме, че растежът на трудовите приходи още преди този момент е изконсумиран от темповете на инфлацията, а тя през септември доближи 18,7%.През второто тримесечие на тази година отчитаме, че междинната работна заплата нараства с 13 %, само че действително тя е намаляла с към 2%, поради изпреварващата инфлация. "
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР